Meer dan stevige betoging tegen Covid-maatregelen, maar geweld overheerst het beeld

De organisatoren, die met meer dan 500 bewegingen waren, hadden op voorhand “een van de grootste betogingen ooit in Brussel” aangekondigd. Dat werd het met 50.000 personen, geteld door de politie, niet helemaal. Al sprak de organisatie zelf van 500.000 man: die kloof tussen beide cijfers is wel erg groot. Maar het aantal blijft, zelfs met de politiecijfers in de hand, wel indrukwekkend, voor een manifestatie los van zuilen of grote vakbewegingen.

  • Het was ook een ‘Europese’ betoging, in die zin dat onder de 500 bewegingen erg veel buitenlandse organisaties hadden opgeroepen om naar Brussel af te zakken. De focus lag daarbij op de vrijheid, waarbij de manifestanten vooral eisten dat de verschillende Europese en Belgische overheden de maatregelen terugdraaien die de vrijheid nog langer beperkten.
  • De betogers kregen alvast de wind in de zeilen vanuit officiële hoekmet de Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge die dit weekend stelde dat het einde van de pandemie stilaan in zicht is. De Omikron-variant heeft volgens Kluge een nieuwe fase in de pandemie geluid in Europa. Dat sluit netjes aan bij de eis om de vrijheidsbeperkende maatregelen op te heffen.
  • Maar het waren de grote rellen, en vooral de vijandelijkheden met de politie, die heel de manifestatie overschaduwden in de media. Onder meer een schokkend filmpje, waarop te zien is hoe relschoppers nadarhekken gooien op een politieman die meters lager staat aan de ingang van metrostation Merode, zindert na. Verschillende gebouwen van de Europese Unie werden ook zwaar beschadigd door relschoppers. 230 mensen werden opgepakt.
  • Een voor een haalden politici uit om het geweld te veroordelen.
    • Premier Alexander De Croo: “Vrijheid van meningsuiting is een van de fundamenten van onze samenleving. Iedereen is vrij om zijn mening te geven. Maar onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten. De betrokkenen van vandaag zullen vervolgd worden.”
    • Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V): “Het is ronduit schandalig dat politiemensen die anderen proberen te beschermen, zelf het mikpunt van geweld worden. Dit is geen manifestatie meer, dit is bruut geweld.”
    • Brussels burgemeester Philippe Close (PS): “De fysieke aanvallen waar de politiediensten slachtoffer van zijn geweest, zijn onaanvaardbaar. In samenspraak met de procureur des Konings zullen we er alles aan doen om de daders te identificeren.”
Meer