Politiechef Canadese hoofdstad wil het leger inzetten tegen coronademonstranten

Peter Sloly, politiechef van Ottawa, overweegt de Canadese strijdkrachten in te schakelen om de demonstranten in de stad het hoofd te bieden. Dat suggereerde hij op woensdag. Het protest tegen de regering-Trudeau begon vorige week toen duizenden vrachtwagenchauffeurs naar Ottawa kwamen om te betogen tegen de coronamaatregelen, die ze zien als onwettige inperking van hun grondrechten. Nu zou er van de demonstranten nog steeds een harde kern overblijven. En die zijn een last voor de stad, meent Sloly.

“Dit is een nationale kwestie, geen Ottawa-kwestie”, zei Sloly bij een briefing aan gemeenteraadsleden. “Ik maak me steeds meer zorgen dat er geen politiële oplossing voor dit probleem is.”

Sloly stipte aan dat het verwijderen van demonstranten uit de stad ook risico’s met zich meebrengt, dat de politie niet in staat is om de toegang tot de hoofdstad te blokkeren en dat hij een leger van 50.000 agenten nodig zou hebben om dat te doen. Hij voerde aan dat militaire hulp een optie blijft.

“Er is geen wettelijke bevoegdheid om een stad af te sluiten. Er is geen praktische mogelijkheid om een stad van deze omvang af te sluiten”, aldus nog Sloly, hier geciteerd door Fox News.

Geen formeel verzoek voor militaire bijstand

Op donderdag zei premier Justin Trudeau echter dat zijn regering geen formeel verzoek had ontvangen voor militaire bijstand om deze kerngroep van demonstranten, die zich rond het Canadese parlement ophoudt, te verwijderen.

“Men moet zeer, zeer voorzichtig zijn alvorens militairen in te zetten in situaties waarbij Canadezen betrokken zijn”, voegde hij eraan toe. Hij betoogde dat het niet iets is om “lichtvaardig in te stappen”.

Legertroepen werden in de recente geschiedenis van Ottawa slechts twee keer ingezet om betogingen te smoren, in 1970 en 1990. “De inzet van het leger brengt enorme risico’s met zich mee”, zei Sloly, die opwierp dat een deel van de demonstranten wapens bij zich heeft.

Vaccinatieverplichtingen

Truckers in het zuiden van Alberta bleven woensdag nog de grens tussen Canada en de VS blokkeren. Een patstelling bij het treffen met de federale Canadese politie (Royal Canadian Mounted Police; RCMP) lag aan de blokkering ten grondslag. De vrachtwagenchauffeurs willen een halt toeroepen aan de provinciale vaccinatieverplichtingen.

“Naarmate we meer demonstraties zien, niet alleen hier, maar ook elders in het land, waar er pogingen worden ondernomen door een louter politionele actie”, zei Sloly, “hebben we er niet zoveel vertrouwen in dat de politie alleen deze situatie substantieel zal oplossen, laat staan in zijn totaliteit.”

Sloly stelde dat de autoriteiten kijken “naar elke mogelijke optie die ons binnen de wettelijke grenzen ter beschikking staat, van onderhandeling via een gerechtelijk bevel tot een gedwongen verwijdering.”

(am)

Meer