Trudeau haalt zwaar geschut boven: Canadese banken mogen rekeningen deelnemers aan “vrijheidskonvooi” bevriezen zonder gerechtelijk bevel

Canada geeft banken en andere financiële dienstverleners de macht om rekeningen te bevriezen of op te schorten zonder rechterlijk bevel. De Canadese premier Justin Trudeau wil daarmee de aanhoudende protesten van het ‘Vrijheidskonvooi‘ in Ottawa ten einde brengen.

Trudeau kondigde maandag de noodtoestand, of Canada’s Emergencies Act, af. De premier wil daarmee de protesten die al enkele weken de Canadese hoofdstad Ottawa verlammen, platdrukken.

“Dit is niet langer een wettig protest tegen het regeringsbeleid. Het is nu een illegale bezetting. Het is tijd voor de mensen om naar huis te gaan”, zei Trudeau maandagmiddag tijdens een persconferentie.

Cryptomunten

De Canadese minister van Financiën Chrystia Freeland zei tijdens de persconferentie dat “de illegale versperringen grote schade toebrengen aan de Canadese economie en aan onze reputatie als betrouwbare handelspartner.”

“De blokkade van de Ambassador Bridge heeft dagelijks voor ongeveer 390 miljoen dollar (270 miljoen euro) aan handel geschaad. Deze brug is goed voor 30 procent van alle handel over de weg tussen Canada en de Verenigde Staten, onze belangrijkste handelspartner.”

Freeland zei dat banken de persoonlijke rekeningen van iedereen die betrokken is bij de protesten kunnen bevriezen zonder dat een gerechtelijk bevel nodig is. Ook autoverzekeringen van iedereen die betrokken is bij de demonstraties kunnen worden opgeschort, voegde ze daaraan toe.

Canada zou daarom zijn regels rond “Terrorist Financing” verbreden om cryptocurrencies en crowdfundingplatforms te dekken.

FINTRAC

“We verruimen de reikwijdte van Canada’s regels tegen het witwassen van geld en de financiering van het terrorisme, zodat ze ook gelden voor crowdfundingplatforms en de betalingsdiensten die ze gebruiken”, aldus Freeland. “Deze wijzigingen bestrijken alle vormen van transacties, met inbegrip van digitale activa zoals cryptocurrencies.”

Alle crowdfundingplatforms, en de betalingsdienstaanbieders die zij gebruiken, moeten zich registreren bij FINTRAC en moeten er grote en verdachte transacties melden. FINTRAC (Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada) is de financiële inlichtingendienst van de Canadese overheid.

De Emergencies Act werd in 1988 in het leven geroepen als vervanging van de War Measures Act. De wet definieert een nationale noodtoestand als een “urgente en kritieke situatie” die “een ernstig gevaar vormt voor het leven, de gezondheid of de veiligheid van de Canadezen en van zodanige omvang of aard is dat het probleem de capaciteit of de autoriteit van een provincie om aan de uitdaging het hoofd te bieden, te boven gaat, of een ernstige bedreiging vormt voor het vermogen van de regering om de soevereiniteit, de veiligheid en de territoriale integriteit van het land te bewaren”.

Het is de eerste keer ooit dat Canada de Emergencies Act uitroept. De voorganger van de wet, de War Measures Act, werd wel al eens afgekondigd. Dat gebeurde in 1970, door de vader van Justin Trudeau, voormalig premier Pierre Trudeau.

Jagmeet Singh, leider van de Canadese oppositiepartij NDP, vindt de beslissing van de premier “een bewijs van falend leiderschap”. Toch betuigt hij zijn steun voor de invoering van de noodtoestand, bericht CBC.

“De reden waarom we op dit punt zijn beland, is dat de premier de belegering in Ottawa wekenlang heeft laten voortduren zonder er echt iets aan te doen, en het konvooi de grenzen heeft laten sluiten zonder adequaat te reageren”, zei Singh.

(mah)

Meer