Poetin keert cryptomunten de rug toe en ondertekent transactieverbod

Poetin lijkt een haat-liefde relatie met cryptomunten te onderhouden. Na de digitale munten te prijzen, ondertekende hij zaterdag een verbod op transacties.

De Russische overheid en centrale bank debatteren al maanden over hoe ze cryptomunten moeten aanpakken. Hoewel de centrale bank leunde naar een totaalverbod, kwam het echter nooit tot een duidelijke wetgeving. Dat kwam door de plotse inmenging van Russisch dictator Vladimir Poetin vorig jaar. 

In oktober 2021 sprak Poetin op de Russische Energieweek in Moskou over het potentieel dat cryptomunten hebben. Volgens hem zouden digitale munten, zoals Bitcoin, in de toekomst een uitstekende opslag van waarde kunnen zijn, en misschien ooit gebruikt worden voor betalingen in de grondstofhandel. 

Cryptofanaten waren laaiend enthousiast over de uitspraken van Poetin. Enkele maanden later viel de dictator echter buurland Oekraïne binnen en bleek de Russische overheid bereid om cryptomunten te aanvaarden voor de verkoop van gas en olie. Poetin zei ook een maand voor de oorlog begon dat hij “concurrentievoordelen” voor Bitcoinmijners in Rusland zag. De dictator overwoog duidelijk de gedecentraliseerde technologie als een manier om westerse sancties te ontwijken.

Slag in het gezicht van kleine Russische beleggers

Deze maand lijkt het erop dat de dictator zich bedacht heeft over crypto. Zaterdag ondertekende Poetin een nationale wet waarin het gebruik van digitale activa voor betalingen verboden wordt in het land. 

“Het is verboden digitale financiële activa over te dragen of te aanvaarden als tegenprestatie voor overgedragen goederen, verrichte werken, verleende diensten, alsmede op enige andere wijze die het mogelijk maakt betaling voor goederen (werken, diensten) te veronderstellen door middel van een digitaal financieel activum, tenzij anders is bepaald in federale wetten”, staat er te lezen in die wet.

De wet is een slag in het gezicht voor de kleine Russische beleggers die hun roebels willen omzetten in andere activa. Volgens Russisch premier Michail Misjoestin zouden zijn landgenoten 10 biljoen roebel (170 miljard euro) aan cryptomunten bezitten. Of deze wet betekent dat Rusland geen crypto meer zal aanvaarden voor de handel in grondstoffen, is onduidelijk maar onwaarschijnlijk.

Bitcoin noteert zondagochtend boven een koersniveau van 21.000 met een 24-uurse stijging van bijna 4 procent.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20