Poetin ziet concurrentievoordelen voor cryptominers in Rusland

Volgens Russisch president Vladimir Poetin kent zijn land verschillende voordelen voor cryptominers, waaronder overvloedige stroom en deskundig personeel. De bedachtzame opmerkingen van Poetin over crypto staan haaks op uitspraken van de Russische centrale bank, die een cryptoverbod nastreeft.

Poetin begon een meeting met leden van de Russische overheid woensdag met een probleem dat volgens hem veel aandacht opeist: de regulering van cryptomunten. De Russische leider heeft dan ook een zeer genuanceerde mening over cryptomunten. Aan de ene kant meent hij dat de digitale munten op dit moment bijzonder gevoelig zijn aan volatiele prijzen en dat de technologie verder moet ontplooien voor zij bruikbaar is. Maar aan de andere kant denkt Poetin dat cryptomunten in de toekomst mogelijk een goed oppotmiddel vormen.

Tijdens de top van woensdag zei Poetin dan weer dat Rusland duidelijke concurrentievoordelen kent voor het ontginnen van digitale munten. De cryptomijnbouw doet zijn werk door enorme hoeveelheden rekenkracht te verzetten met computers die speciaal gemaakt zijn om zo veel mogelijk keer te “gokken” op de ontcijfering van een hashcode. De mijner die de juiste hashcode het snelst kan vinden, valideert zo een transactie met crypto en krijgt er een beloning in verse digitale munten bovenop.

Stroom dubbel zo goedkoop in Rusland

“We hebben hier bepaalde concurrentievoordelen, vooral in de zogenaamde ‘mijnbouw’. Ik verwijs dan naar het overschot aan elektriciteit en het goed opgeleide personeel dat in het land beschikbaar is”, zei Poetin tijdens de top. 

Volgens cryptosite Cointelegraph zou de prijs van elektriciteit in Rusland vorig jaar neerkomen op zo’n 0,07 euro per kilowattuur voor zaakvoerders. In Frankrijk zou een kilowattuur aan stroom zeker 18 eurocent kosten voor huizen en 13 eurocent voor zaakvoerders, voert de cryptosite aan. Elektriciteit zou dus meer dan dubbel zo goedkoop zijn in Rusland voor miners.

Race voor ontwikkeling van nieuwe technologie

Ten slotte riep Poetin de centrale bank van Rusland op om samen te zitten met de overheid om een akkoord te maken over het gebruik van cryptomunten. De centrale bank kondigde midden december aan dat ze een totaalverbod op crypto zal nastreven. Digitale valuta zouden enorme risico’s inhouden voor opkomende markten, zoals Rusland, meent het instituut.

Ivan Chebeskov, de Russische minister van Financiën, zei woensdag echter dat hij een totaalverbod niet ziet zitten. Volgens Chebeskov zou een duidelijk regulering een beter plan zijn. Een verbod op crypto zou Rusland achterop zetten in de race voor de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. China, ooit het grootste cryptomijnland ter wereld, is bijvoorbeeld al zijn miners en een aantal cryptobedrijven verloren na een verbod op de ontginning van crypto vorig jaar. Die spelers zijn inmiddels massaal verkast naar plaatsen zoals de VS en Kazachstan, waar ze het energiesysteem grondig door elkaar schudden of zelfs hervormen met innovaties.

Ook Telegram-baas Pavel Durov vindt dat een verbod op crypto een groot aantal opkomende high-tech-sectoren in Rusland zou platleggen, wat allerminst wenselijk is.

(fjc)

Meer