Intel onthult binnenkort “energiezuinige” computerchip voor Bitcoin-miners

In februari zal Intel wellicht zijn “Bonanza Mine”-chip voor cryptominers onthullen. De Amerikaanse chipgigant lonkt al enkele jaren naar de lucratieve cryptomijnbouw.

Intel, de multinational die zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van chips, moederborden en andere delen van computers en netwerken, zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid een nieuw product voor cryptominers uitbrengen. Dat zijn ondernemers die zich via energie-intensieve computernetwerken bezighouden met het genereren van enorme hoeveelheden rekenkracht om cryptotransacties te verifiëren en zo nieuwe crypto aan te boren.

Volgens berichten van de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) zal Intel op het evenement, dat in San Francisco zal plaatsvinden vanaf 20 februari, zijn nieuwe “Bonanza Mine”-chip onthullen. Die gloednieuwe processor wordt beschreven als een “energie-efficiënte Bitcoin-mijnbouw-ASIC met een ultralaag voltage”. 

Een ASIC, ofwel application-specific integrated circuits, is een chip die bijzonder goed geschikt is voor het duizelingwekkende giswerk dat nodig is voor cryptominen

Intel lonkt al sinds 2018 naar cryptominers

Het is niet de eerste keer dat Intel specifiek naar de cryptomijnbouw kijkt. In 2018 zou Intel al eens een octrooi hebben aangevraagd voor een processor die specifiek gebouwd is voor het oplossen van SHA-256-toepassingen, een veel voorkomende cryptografische hashfunctie.

In augustus van vorig jaar kocht de chiptitaan ook een klein aandeel van 780.000 dollar in de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase nadat die laatste in april naar de beurs trok.

Er was nog een laatste aanwijzing dat Intel zich toespitst op cryptominers. Volgens cryptosite Cryptopotato sprak Raja Koduri, hoofdverantwoordelijke voor GPU’s bij Intel, onlangs met de bekende livestreamer Dr. Lupo over plannen voor efficiënte mining-hardware. “In staat zijn om veel efficiëntere blockchain-validatie te doen tegen veel lagere kosten en veel minder vermogen, is een vrij oplosbaar probleem. Hopelijk zullen we daar interessante hardware voor kunnen delen in de nabije toekomst”, zei Koduri toen.

Kapers op de kust

Het Chinese verbod op het delven naar crypto van vorig jaar, is een enorme aanwinst gebleken voor de Verenigde Staten, waar op een paar maanden tijd een expansieve en uitzonderlijk winstgevende miningsector is ontstaan. 

De hashrate van het Bitcoinsysteem, ofwel de totale hoeveelheid rekenkracht die in het netwerk van de cryptomunt wordt gepompt, is sindsdien ook redelijk snel hersteld en bereikte de afgelopen maanden zelfs twee maal een nieuwe all-time high. Op 15 januari werd nog een nieuw record van 207,2 exahashes per seconde bereikt. Dit betekent dat er elke seconde 207.200.000.000.000.000.000 keer “gegokt” wordt op een hashcode door Bitcoinmijners. De juiste hashcode ontcijferen, houdt op dit moment een beloning van 6,25 Bitcoins, ofwel 228.000 euro, voor mijners in.

Intel zou wel eens een belangrijke nieuwe concurrent op de lucratieve markt van Bitcoinmijnbouw kunnen worden. Op dit moment is vooral Bitmain één van de belangrijkste spelers in die sector. Maar er zijn nog andere kapers op de kust. Block, het betaalbedrijf van Jack Dorsey, kondigde vorige week aan dat het werkt aan een “opensource Bitcoinmijnplatform”. Wat dit allemaal juist inhoudt en of de nieuwe Bitcoin-chips van Intel ooit beschikbaar zullen zijn voor klanten of een onderzoeksproject zullen blijven, is op het moment van schrijven onbekend.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.