Peru start formeel onderzoek naar corruptiepraktijken voormalig president Pedro Castillo

Het hoogste parket van Peru heeft een formeel onderzoek ingesteld naar de voormalige president Pedro Castillo, zo werd op dinsdag bekendgemaakt. Castillo wordt verdacht van corruptie en “samenzwering tegen het Congres”. 

Waarom is dit belangrijk?

Op 7 december viel het doek voor president Pedro Castillo, nadat hij op ongrondwettelijke wijze de tijdelijke ontbinding van het parlement had aangekondigd. Het leidde tot de afzetting en arrestatie van Castillo, waarna grote onlusten uitbraken in Peru.

De essentie: Het Peruaans Congres heeft vorige week ingestemd met een aanklacht tegen Castillo. Het besluit stelt de openbare aanklager in staat om de afgezette president formeel aan te klagen.

 • Het hoogste parket van het land heeft dinsdag – na de stemming van het Congres – bekend gemaakt een officieel onderzoek te zijn gestart naar Castillo omtrent verschillende corruptiezaken die teruggaan tot juli 2021.
  • Zo zou hij na zijn aantreden persoonlijk financieel hebben geprofiteerd van de aanbesteding van verschillende openbare werken.
 • Het bureau van de procureur-generaal startte ook een onderzoek naar twee van Castillo’s voormalige ministers, wegens omkoping in ruil voor contracten voor openbare werken.
 • Eerder werden ook al zes generaals gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij omkoping. De militairen zouden met toestemming van Castillo steekpenningen hebben betaald in ruil voor hun promotie.
  • De verdachten zouden tijdens het eerste jaar van Castillo’s regering 20.000 tot 30.000 dollar hebben betaald voor hun promotie tot generaal.

Corruptie

 • Castillo ligt al sinds zijn aantreden in 2021 onder vuur. Zo heeft hij gedurende zijn korte termijn als president meer dan 80 ministers benoemd en veel posten ingevuld met ambtenaren zonder relevante ervaring en die geconfronteerd werden met onderzoeken in verband met corruptie.
 • Castillo zelf was het doelwit van zes strafrechtelijke onderzoeken, onder meer naar aanleiding van beschuldigingen dat hij een criminele organisatie leidde om te profiteren van overheidscontracten en beweringen dat hij herhaaldelijk de rechtsgang belemmerde. De onderzoeken lopen op dit moment nog.
  • Castillo heeft de beschuldigingen altijd ontkend.
 • Ook is zijn regering er niet in geslaagd om voldoende meststoffen aan te kopen voor het plantseizoen, nadat drie offertes door particuliere bedrijven werden geannuleerd wegens nalatigheid en corruptie, zo meldt de New York Times.

De achtergrond: Castillo zit sinds december in voorarrest, nadat hij eerder op ongrondwettelijke wijze probeerde het Congres te ontbinden.

 • De arrestatie van de voormalig president leidde tot een golf van protesten doorheen het land. Vooral in de landelijke gebieden vinden er nog steeds er hevige botsingen plaats tussen betogers en ordediensten, waarbij in totaal ongeveer 60 doden vielen.
 • Demonstranten roepen op tot het aftreden van Castillo’s opvolgster, Dina Boluarte, vervroegde verkiezingen, het sluiten van het Congres en een nieuwe grondwet.

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20