Peru heeft alweer zijn zesde president in minder dan vijf jaar tijd: Dina Boluarte volgt gearresteerde Pedro Castillo op

Dina Boluarte is woensdag aangetreden als de nieuwe president van Peru, nadat het Congres haar voorganger Pedro Castillo had afgezet. Boluarte is de eerste vrouwelijk leider van het land en alweer de zesde president in minder dan vijf jaar tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Pedro Castillo was de eerste linkse president die Peru in de afgelopen jaren had. De voormalig onderwijzer op het platteland beloofde tijdens zijn presidentscampagne de armoede in het land te bestrijden, waarna hij een nipte verkiezingsoverwinning boekte. Echter bleven vanaf het begin geluiden van corruptie de Peruaan achtervolgen. Twee keer wist hij een parlementaire stemming te overleven, maar gisteren viel alsnog het doek.

De essentie: Op woensdag werd president Pedro Castillo uit zijn functie ontheven en gearresteerd, omdat hij op ongrondwettelijke wijze de tijdelijke ontbinding van het Congres op televisie had aangekondigd. Dat deed hij in afwachting van een geplande stemming in het parlement om hem af te zetten wegens corruptie.

  • Het werd echter al snel duidelijk dat de aankondiging van Castillo op weinig steun kon rekenen. Minstens zeven ministers en andere hoge ambtenaren namen uit protest ontslag en b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.