Paradoxaal: het aandeel van handelsplatform Coinbase doet het slecht omdat de cryptowereld het goed doet

De aandelen van cryptohandelsplatform Coinbase zakten gisteren naar het laagste niveau sinds het bedrijf op 14 april een beursnotering kreeg. De koers bedraagt op het moment van schrijven 262 dollar; bij de beursintroductie was dit nog 310 dollar. Analisten zien weinig opwaarts potentieel in het aandeel nu andere rivaliserende cryptohandelsplatforms zich warmlopen voor hun eigen beursgang … 

Waarom is dit belangrijk?
Coinbase is de eerste grote speler uit de cryptohandel die naar de beurs trok. De prestatie van het aandeel kan een interessante les zijn voor andere crypto-spelers die de stap willen wagen naar de institutionele beleggingswereld en reguliere financiële markten. Volatiliteit lijkt voorlopig echter het kernwoord in dit verhaal.

bron: TradingView

‘Coinbase is in een correctiezone terechtgekomen’, zei analist en portfoliomanager David Wagner van Aptus Capital Advisors tegen Business Insider.

Concurrentie

Concurrentie is wellicht een reden voor de koersendaling. Zo heeft de rivaliserende cryptobeurs Kraken eerder aangegeven dat ze mogelijk volgend jaar voor een notering gaat, nu haar handelsvolumes in de Bitcoin zijn geëxplodeerd. 

Het verhandelen van crypto op Coinbase is prijzig naar de maatstaven van de aandelenmarkt. Coinbase rekent een basistarief van 4 procent op alle transacties. 

De uitdaging voor Coinbase is dus om zijn commissies te beschermen als andere handelsplatformen achter dezelfde retailmarkt aan gaan. Als gevolg daarvan moet Coinbase misschien zijn commissies verlagen om concurrerend te blijven – en dat zou een daling van de winstmarges behelzen.

De beleggingsapp Robinhood, die zich ook opmaakt om naar de beurs te trekken, zegt dat beleggen in crypto’s commissievrij is op zijn app. 

Geen Dogecoin

Daarnaast zijn er twee opvallende cryptovaluta’s die ontbreken op Coinbase: Dogecoin en Binance Coin. En net deze cryptomunten trekken recent veel aandacht.

Het verhaal van Dogecoin hebben we al eens vaker gedaan. Binance Coin, echter, is intussen uitgegroeid tot de op twee na grootste cryptomunt, en heeft een marktkapitalisatie van 99 miljard dollar.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20