‘Overheden over heel de wereld zouden wel eens hard kunnen optreden tegen cryptomunten’

In een interview met CNBC meldt de CEO van Kraken, Jesse Powell, dat zijn bedrijf een beursgang voorbereidt in de loop van volgend jaar. Ook stelt hij dat de onzekerheid omtrent regelgeving voor cryptovaluta’s wellicht van permanente aard is. Kraken is, net als Coinbase, een handelsplatform (en app) voor cryptomunten. 

Powell blijkt verontrust over een recente anti-witwasregel die werd voorgesteld door de Amerikaanse overheid. Deze zou vereisen dat mensen die hun crypto’s in een private digitale portemonnee bewaren, identiteitscontroles ondergaan als ze transacties van 3.000 dollar of meer uitvoeren.

‘Zoiets zou crypto echt kunnen schaden en het oorspronkelijke idee erachter, financiële diensten voor iedereen toegankelijk maken, een beetje om zeep helpen’, aldus Powell.

Illegale activiteiten

Cryptomunten zoals bitcoin zijn vaak in verband gebracht met illegale activiteiten, vanwege het feit dat mensen die er transacties mee doen anoniem zijn. Het is duidelijk wáar geld naartoe wordt gestuurd, maar niet wie het heeft verstuurd of ontvangen.

Er zijn signalen dat het gebruik van crypto voor dubieuze doeleinden aan het afnemen is. Illegale activiteiten waren vorig jaar goed voor slechts 0,34 procent van alle crypto-transactievolumes, volgens het blockchainanalysebedrijf Chainalysis. Dat was een daling ten opzichte van ongeveer 2 procent een jaar eerder.

‘Ik hoop dat de VS en de internationale regelgevers hier niet te bekrompen naar kijken’, zei Powell. ‘Sommige andere landen, China in het bijzonder, nemen crypto zeer serieus en hebben een heuse langetermijnvisie.’

Banken

De CEO van Kraken heeft het gevoel dat de VS ‘kortzichtiger’ is dan andere landen. Hij meent dat de financiële sector erg vatbaar is voor de druk van de gevestigde instellingen – met andere woorden, de banken – die ‘te veel te verliezen hebben als crypto mainstream wordt.’

‘Ik denk niettemin dat het te laat is’, voegde Powell eraan toe. ‘Misschien is de geest uit de fles en zou het proberen te verbieden op dit moment het fenomeen aantrekkelijker maken. Het zou zeker een signaal afgeven dat de overheid dit ziet als een superieur alternatief voor de eigen munt.’

De VS is niet het enige land dat strenge nieuwe regels over crypto in gedachten heeft. In India bijvoorbeeld overweegt de regering een wet die cryptomunten zou verbieden en iedereen die ze bezit of verhandelt zou bestraffen. Ook Turkije voert de repressie tegen cryptovaluta’s op.

Kraken behoort tot de belangrijkste crypto-handelsplatformen ter wereld en heeft een ijzersterke reputatie opgebouwd. Wanneer naar volumes wordt gekeken, is Kraken voor de handel in digitale valuta de op drie na grootste beurs van de wereld. De uitwisselingsdienst is sinds zijn oprichting nog nooit gehackt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20