Orderboek Britse autofabrikant Bentley op absolute recordhoogte

Tijdens de tweede helft van dit decennium zal de Britse autobouwer Bentley elk jaar een nieuw elektrisch model op de markt brengen. Die strategie moet de fabrikant, onderdeel van de Duitse autogroep Volkswagen, helpen om tegen eind dit decennium klimaatneutraal te worden.

Dat heeft Bentley bij de presentatie van zijn resultaten over het voorbije jaar gemeld.

Beste prestatie

“Bentley realiseerde het voorbije jaar de beste prestaties uit zijn geschiedenis, hoewel de automarkt geconfronteerd werd met een belangrijke economische onzekerheid”, merkt Adrian Hallmark, chief executive van Bentley, op.

De Britse autobouwer boekte het voorbije jaar een omzet van 2,85 miljard euro, tegenover 2,05 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst liep daarbij op van 20 miljoen euro naar 389 miljoen euro.

Daarmee liet Bentley een nieuwe recordwinst optekenen, waarbij nagenoeg een verdubbeling tegenover de vorige piek zeven jaar geleden kon worden gemeld.

In totaal leverde Bentley vorig jaar 14.659 wagens aan klanten af. Dat betekende een toename met 31 procent tegenover het jaar voordien. “Dat was vooral te danken aan een sterke vraag naar nieuwe hybride modellen”, stipte Hallmark nog aan.

Duurdere types

De gemiddelde omzet per verkochte wagen liep daarbij met 8 procent op, dankzij een hoger niveau van personalisatie en een productmix die sterker door de duurdere types Speed en Mulliner en hybride modellen werd gedomineerd.

Het Britse luxemerk voerde daarbij tevens aan dat ook zijn orderboek begin dit jaar een nieuw recordniveau heeft kunnen melden.

Autofabrikanten voorzien meer investeringen in de overstap naar elektrische modellen, waarmee ze willen inspelen op de vraag naar duurzame en milieuvriendelijke apparaten.

Volkswagen, het moederbedrijf van Bentley, wil met die extra investeringen bovendien zijn positie in de concurrentiestrijd met Tesla versterken. Bentley zelf streeft ernaar om tegen het einde van dit decennium volledig klimaatneutraal te zijn.

Daarvoor werd begin dit decennium beslist om in de fabriek van Bentley in Crewe over een periode van tien jaar een bedrag van 3 miljard pond te investeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20