Opvallend: Datagigant Palantir dekt zich in tegen “zwarte zwaan”-gebeurtenissen met … goud

Palantir, het softwarebedrijf van techmiljardair Peter Thiel, bereidt zich voor op een gebeurtenis die de financiële markten op z’n kop zet. Het doet dat door te investeren in goudstaven. Het bedrijf gaf deze maand 50,7 miljoen dollar uit aan goud, als onderdeel van een markante investeringsstrategie, die ook startups en mogelijk Bitcoin omvat.

Waarom is dit belangrijk?

Een “zwarte zwaan” is een zeldzame en onvoorspelbare gebeurtenis die ernstige gevolgen kan hebben. Het begrip raakte in de financiële wereld ingeburgerd door het boek “Black Swan” van financieel expert en gerenommeerd statisticus Nassim Nicholas Taleb. Dat het data-analysebedrijf van Peter Thiel, hier ooit de James Bond van de analysesoftware genoemd, anticipeert op een dergelijke gebeurtenis is veelzeggend.

Het omarmen van niet-traditionele valuta “weerspiegelt (…) het wereldbeeld”, liet chief operating officer Shyam Sankar optekenen door Bloomberg. “Je moet voorbereid zijn op een toekomst met meer black swan-gebeurtenissen.”

Het bedrijf hing de aankoop niet aan de grote klok. Het bericht stond te lezen in de marge van een kennisgeving aan de Amerikaanse regelgever in het kader van zijn kwartaalcijfers.

Palantirs 100-ounce goudstaven zullen worden bewaard op een veilige locatie in het noordoosten van de VS, aldus de indiening. “Het bedrijf is in staat om fysiek bezit te nemen van de goudstaven opgeslagen in de faciliteit op elk gewenst moment (…)”, schreef Palantir.

In Palantirs groeiende goudvoorraad ziet financiële blog ZeroHedge een voortzetting van de trend om van de dollar als ’s werelds reserve-munteenheid af te stappen …

Bron: IMF en Federal Reserve

Vrijdenkers

Palantir, mede opgericht door de techmiljardair Peter Thiel en CEO Alex Karp, maakt software die wordt gebruikt door zowel overheden als bedrijven. De onderneming ziet zichzelf als een organisatie van vrijdenkers. In een interview vergeleek Sankar de cultuur van Palantir met die van een “kunstenaarskolonie”, in plaats van een techbedrijf dat aan de lopende band software produceert.

Overheden hebben de software van Palantir sterk omarmd om hen te helpen de gevolgen te begrijpen van de pandemie, de zwarte zwaan van deze tijd.

Het bedrijf heeft zo’n 2,3 miljard dollar in kas en is op zoek naar creatieve toepassingen voor dat geld. Palantir zei in mei dat het overweegt te investeren in Bitcoin. En het neemt belangen in startups die klanten zijn van Palantir-software, een aanpak die hielp de verkoopresultaten in het tweede kwartaal op te krikken.

Palantir-aandelen stegen ongeveer 5 procent in de intraday-handel woensdag.

(am)

Lees ook: Miljardair en topbelegger: ‘Aanhoudende inflatie mogelijk zwarte zwaan voor de beurs’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20