Opnieuw recordaantal van 327 overlijdens in België

In de afgelopen 24 uur zijn 327 mensen overleden aan het coronavirus in België. 219 daarvan kwamen uit woonzorgcentra. De dodentol komt nu op 3.346 personen.

In totaal vond 55 procent van de overlijdens plaats in het hospitaal en 42 procent in woonzorgcentra. Van de rest was de plaats van overlijden onbekend.

Het aantal besmettingen staat in België nu op 28.018.

Ziekenhuispatiënten

Het aantal mensen dat wordt opgenomen in het ziekenhuis blijft wel dalen. De voorbije dag waren dat er 421. Er liggen nu in totaal 5.635 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. 418 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.

1.262 mensen liggen op intensieve zorgen, dat is een daling van 16 patiënten.

Rapportage

‘De cijfers in België zijn hoog en lijken hoger dan in andere landen, maar het is moeilijk om cijfers tussen landen te vergelijken’, zegt viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie. ‘Ieder land rapporteert anders. Wij rapporteren bijvoorbeeld naast bevestigde gevallen ook vermoedelijke gevallen, wat niet elk land doet.’

Van Gucht wijst erop dat de piek stilaan achter ons ligt, maar dat de cijfers wel nog zullen stijgen. Hij benadrukt dat er alles aan moet gedaan worden om de besmettingen in woonzorgcentra in te dijken.

Over de rapportage van woonzorgcentra ontstond deze week wat commotie. In Brussel en Wallonië wordt minder rigoureus gerapporteerd dan in Vlaanderen, blijkt uit cijfers van de gezondheidsorganisatie Sciensano.

Motivatie

De afgelopen week verslapte de motivatie wat om de lockdownmaatregelen op te volgen, blijkt uit een onderzoek van de UGent. ‘We begrijpen dat’, zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, ‘maar probeer toch vol te houden. Ook tijdens dit zonnige weekend. Alleen zo krijgen we de curve onder controle.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20