Nieuwe studie: ‘Vesuvius verstikte inwoners Pompeii in 15 minuten’

Pompei werd in het jaar 79 bedolven onder de lava die de nabijgelegen Vesuvius uitspuwde. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat de wolk van as en gassen die uit de uitbarsting voortkwam de inwoners van de Romeinse stad al verstikt had – in een kwartier tijd. 

De naar schatting 2.000 mensen die in Pompei om het leven kwamen toen de Vesuvius uitbarstte, werden niet overweldigd door lava maar verstikt door een grote as- en gaswolk. Dat blijkt uit een studie van het Departement Aard- en Geomilieukunde van de Universiteit van Bari, het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) en het Britse Geological Survey. 

Volgens onderzoeker Roberto (INGV) had de wolk ‘een temperatuur van meer dan 100 graden en was ze samengesteld uit CO2, chloriden, gloeiende asdeeltjes en vulkanisch glas’. 

‘Het doel van de studie was om een model te ontwikkelen om te proberen de impact van pyroclastische stromen (snel stromende wolk van heet gas en as, red.) op het bewoonde gebied van Pompeii, ongeveer 10 km van de Vesuvius, te begrijpen en te kwantificeren’, voegde hij eraan toe.

‘Eindeloze 15 minuten’

De onderzoekers denken dat de meeste inwoners van Pompeii deze stromen overleefd zouden hebben als de dodelijke pluimen slechts enkele minuten hadden geduurd. Hun modellen suggereren echter dat de stad gedurende 10 tot 20 minuten lang overspoeld werd door de dodelijke wolk. De meeste inwoners stikten in hun huizen, bedden of in de straten en op de pleinen in de stad. 

‘Het is waarschijnlijk dat tientallen mensen zijn omgekomen door de regen van lapilli (vulkaansteentjes, red.) die na de uitbarsting op Pompeii vielen, maar de meesten stierven door verstikking’, zei Isaia, eraan toevoegend dat de pyroclastische stroom Pompeii enkele minuten na de uitbarsting zou hebben bereikt.

‘Die 15 minuten in die helse wolk moeten eindeloos geweest zijn. De inwoners konden zich niet voorstellen wat er gebeurde. De inwoners van Pompeii leefden met aardbevingen, maar niet met uitbarstingen, dus werden ze verrast en weggevaagd door die gloeiende aswolk.’

Lees ook: Archeologen graven ‘buitengewone’ triomfwagen op in Pompeii

Meer