Archeologen graven ‘buitengewone’ triomfwagen op in Pompeii

Archeologen in Italië hebben een ceremoniële triomfwagen opgegraven in de buurt van de oude Romeinse stad Pompeii. ‘Buitengewoon’ en ‘in een uitstekende staat van bewaring’, klinkt het bij experts. 

Het uitzonderlijk goed bewaarde vierwielige rijtuig – gemaakt van ijzer, brons en tin – werd gevonden in de buurt van de stallen van een oude villa in Civita Giuliana, ongeveer 700 meter ten noorden van de stadsmuren van het oude Pompeii, dat in 79 na Christus werd bedolven door de uitbarsting van de Vesuvius. 

‘Buitengewone ontdekking’

Volgens het Pompeii Archaeological Park is de ceremoniële strijdwagen versierd met ‘prachtige bronzen en tinnen versieringen’ en is hij ‘bijna intact ontdekt in de portiek tegenover de stal waar in 2018 al de resten van drie paarden … waren gevonden.’

‘Het is een buitengewone ontdekking voor de vooruitgang van onze kennis over de antieke wereld’, zei Massimo Osanna, de directeur van het park. ‘In Pompeii zijn in het verleden voertuigen gevonden die voor transport werden gebruikt, zoals dat van het Huis van Menander, of de twee strijdwagens die in Villa Arianna zijn ontdekt, maar niets zoals de Civita Giuliana strijdwagen.’

Huwelijksceremonie

Volgens Osanna wijzen sommige van de versieringen erop dat de wagen werd gebruikt voor feesten en mogelijk ook huwelijksceremonies. ‘Omdat oude bronnen verwijzen naar het gebruik van de triomfwagen door priesteressen en dames, kan men de mogelijkheid niet uitsluiten dat dit een wagen is geweest die werd gebruikt voor rituelen in verband met het huwelijk, om de bruid naar haar nieuwe gezin te leiden’, voegde hij eraan toe. 

De archeologen ontdekten de triomfwagen op 7 januari en hebben er naar eigen zeggen weken over gedaan om het rijtuig in zijn geheel uit de grond te halen. Omdat sommige materialen zo fragiel zijn, was de opgraving bijzonder complex, waardoor speciale technieken gebruikt moesten worden. Zo moesten de archeologen bepaalde onderdelen gipsen om ze niet te beschadigen. 

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20