Nieuwe Duitse wet op ‘hate speech’ verplicht sociale media om meteen politie te verwittigen

In Duitsland wil de regering de wetgeving tegen haatzaaierij en online extremisme nog verder aanscherpen. Een nieuwe maatregel zal sociale media verplichten het verschijnen van dergelijke content op hun platformen aan de politie te melden.

Schrijnend is dat amper enkele uren na het initiatief van de Duitse regering, het land opnieuw werd opgeschrikt door een aanslag in de stad Hanau, waarbij tien mensen werden vermoord. Dit maakt volgens de Duitse experts helaas nog eens duidelijk welke zware problemen de overheid met de nieuwe wetgeving wil bestrijden.

Mening

In Duitsland is het al langer verplicht om online haatzaaierij en terrorisme binnen een periode van vierentwintig uur te verwijderen. De nieuwe wet bepaalt echter dat die content onmiddellijk bij de politie moet worden gemeld.

Dat geldt onder meer voor extreemrechtse propaganda, grafische afbeeldingen van geweld, moord of verkrachting, voorbereidingen voor een terroristische aanslag en afbeeldingen van seksueel kindermisbruik.

De definitie van criminele haatdragende taal wordt bovendien uitgebreid tot het uiten van bedreigingen van verkrachting of vandalisme. Ook de verbale goedkeuring van ernstige misdrijven zou voortaan strafbaar worden.

‘Individuen die mensen dreigen te vermoorden, vertolking geen mening,’ benadrukte Christine Lambrecht, Duits minister van justitie, in een commentaar op de nieuw wet. ‘Zij maken zich schuldig aan een misdaad.’

Toename

Duitsland kende de jongste jaren een grote toename aan rechts-extremisme en antisemitisme. Volgens diverse partijen is dat klimaat minstens gedeeltelijk op sociale media aangewakkerd. Antisemitische misdrijven zijn in Duitsland de voorbije zeven jaar met 40 procent toegenomen.

Vorig jaar nog werd in Kassel de politicus Walter Lübke door een rechtse extremist vermoord. Hij had eerder tientallen online haatberichen toegestuurd gekregen. In Halle werden datzelfde jaar bij een aanslag op een synagoge eveneens twee mensen door een neonazi gedood. De dader streamde de aanslag op een gamingwebsite.

Ook de dader van de aanslag in Hanau had een eigen website waarop hij zijn overtuigingen verkondigde. De man zou tevens de wapens van de aanslag legaal op het internet hebben gekocht.

‘Duitsland gaat in zijn online beleid tegen extremisme en terrorisme verder dan de andere lidstaten van de Europese Unie, waar vooral op vrijwillige ingrepen van de online operatoren wordt gerekend,’ zeggen experts.

De nieuwe maatregel moet nog wel door het Duitse parlement worden goedgekeurd.

Meer