Nieuw-Zeeland gaat strijd aan tegen extremistische online content

De Nieuw-Zeelandse overheid investeert 10,73 miljoen dollar om beter te worden in het opsporen van terroristische en extremistische content op internet. Het plan komt er na aanslagen in de stad Christchurch die het leven kostten aan 51 moslims.

De investeringen gaan naar het ministerie van Binnenlandse Zaken in Nieuw Zeeland. Er komt een nieuw team met 17 personeelsleden. Zij moeten zich bezighouden met de aanpak van gewelddadige content. Het team krijgt bevoegdheden om mensen te onderzoeken en te vervolgen. Ook samenwerking met binnenlandse en internationale organisaties is mogelijk.

Livestream van aanslagen

‘Onze online wereld moet een plaats zijn waar we ideeën uitwisselen, technologie delen en vrijheden handhaven, terwijl we tegelijk Nieuw-Zeelanders beschermen tegen aanstootgevende inhoud’, stelt premier Jacinda Ardern. ‘Online extremisme bestrijden is een belangrijk onderdeel van onze reactie tegen de aanslagen van 15 maart.’

Op 15 maart vermoordde een 28-jarige Australiër met extreemrechtse ideeën 51 mensen in 2 moskeeën. Hij kondigde zijn plannen enkele dagen voordien aan op 8chan, een anoniem online forum. De schutter bracht die aanslag ook 17 minuten lang live in beeld op zijn Facebookprofiel. Nadien circuleerde de video op Whatsapp, Instagram, Twitter en YouTube.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20