Controversiële internetwet uitgetest en goedgekeurd: Rusland bepaalt wat online verschijnt

Rusland heeft op maandag zijn controversiële internetwet uitgetest, met succes. Vanaf 2021 zal al het internetverkeer eerst het fiat moeten krijgen van de overheid voor het in Rusland online gaat.

De wet maakt het verplicht voor Russische internetproviders om software te downloaden die de autoriteiten de controle geeft over het internetverkeer.

De bedoeling is om het gevaar van cyberaanvallen uit het buitenland in te perken, klinkt het bij het ministerie van Communicatie, en om ‘de integriteit van het internet te vrijwaren’.

De eerste testen waren succesvol. ‘De resultaten hebben aangetoond dat zowel de autoriteiten als de serviceproviders effectief tegen risico’s kunnen optreden’, aldus Alexei Sokolov van het ministerie van Communicatie.

Internetcensuur

De wet is omstreden omdat het de internetvrijheid inperkt. Maar Russisch president Vladimir Poetin ontkent dat hij hem zou misbruiken om kritische stemmen monddood te maken. ‘Een vrij internet en een soeverein internet sluiten elkaar niet uit’, zei hij hierover.

Het nieuwe systeem gaat in 2021 van start. Tegen dan moeten internetproviders ervoor zorgen dat ze de technische middelen hebben om de centrale controle op het internetverkeer mogelijk te maken.

In november ondertekende president Vladimir Poetin ook al een wet die technologiebedrijven in Rusland verplicht om Russische software op nieuwe smartphones, computers en smart tv’s te installeren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20