Poetin verplicht Russische software op nieuwe smartphones, computers en tv’s

Russisch president Vladimir Poetin heeft op maandag een wet ondertekend die voorgeïnstalleerde Russische software op nieuwe smartphones, computers en smart tv’s verplicht maakt.

De Russische smartphonemarkt wordt momenteel gedomineerd door buitenlandse spelers, zoals Apple, Samsung en Huawei. Daar moet deze wet een stokje voor steken, volgens Poetin. Door bedrijven te verplichten op de toestellen Russische software te installeren, staan de eigen IT-bedrijven concurrentieel sterker tegen de techreuzen uit het buitenland.

De wet gaat van kracht op 1 juli 2020. Verkopers die zich er niet aan houden, kunnen boetes tot 200.000 roebel krijgen voorgeschoteld, pakweg 2800 euro. Elektronicaverkopers in Rusland klinken misnoegd; ze zeggen dat ze hierover niet geconsulteerd zijn, schrijft CNBC.

Twee jaar geleden greep de Russische overheid al in tegen Google nadat zijn Russische tegenhanger, Yandex, een klacht had ingediend. Het Amerikaanse techbedrijf zou de Russische concurrentieregels met de voeten betreden hebben door fabrikanten te dwingen Google-apps op hun apparaten te installeren. Van de rechter moest Google nadien Android openstellen voor zoekmachines van zijn concurrenten in Rusland, en gebruikers toestaan zelf een standaardzoekmachine in te stellen op hun toestel.

Internet dichtgesnoerd

Privacyactivisten stellen in vraag of de wetgeving wel echt te maken heeft met het promoten van Russisch IT-bedrijven. Poetin heeft de voorbije jaren namelijk het toezicht en de censuur op het Russische web verder opgevoerd, bijvoorbeeld door zoekmachines te verplichten sommige resultaten te verwijderen, of bij chat-apps zoals Telegram aan te dringen dat de Russische veiligheidsdienst toegang krijgt tot haar encryptiesleutels.

Een maand geleden nog trad de wet voor de invoering van Runet, een onafhankelijk Russisch internet, in werking. De wet vereist dat telecombedrijven speciale netwerkapparatuur installeren waarmee de overheid de inhoud en route van het dataverkeer kan monitoren en aanpassen.

Eind oktober maakte Rusland ook nog bekend dat het een publiek-privaat videosurveillancenetwerk  lanceert met 200.000 camera’s, en dat elke Rus binnenkort een digitale identiteit krijgt.

Lees ook:
Poetin wil digitale identiteit voor elke Rus
Oekraïne boos op Apple over weergave van de Krim: ‘Internationale politiek is niet je sterkste kant’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20