Oekraïne boos op Apple over weergave van de Krim: ‘Internationale politiek is niet je sterkste kant’

Apple ligt onder vuur omdat het in de Russische versie van Apple Maps de Krim als deel van Rusland bestempelt. De overheid in Oekraïne reageert scherp.

In Apple Maps en de weer-app van iPhone wordt de Krim officieel als onderdeel van Rusland aangeduid, althans als u de app in Rusland opent. Dat schiet bij Oekraïne in het verkeerde keelgat, want het gebied werd door Rusland in 2014 illegaal geannexeerd. Voor de regering in het Russische buurland maakt de Krim nog steeds deel uit van Oekraïne.

Het Russische Interfax schrijft dat er al sinds mei gesprekken aan de gang waren tussen de Doema en Apple om de Krim als Russisch te laten bestempelen. Op woensdag stuurde het Russische parlement een statement de wereld in dat ‘de fouten uit de apps gehaald zijn’.

De Oekraïense regering schiet met scherp op Apple. Buitenlandminister Vadym Prystaiko zei in een reeks tweets dat het land zich beter bezighoudt met ’tech en entertainment’. ‘Internationale politiek is niet je sterkste kant’, aldus Prystaiko.

Google maps

Het bedrijf is niet het enige dat plooit voor Rusland. Google Maps toont aan gebruikers in Rusland ook een grens tussen Oekraïne en de Krim.

‘We doen hard ons best om betwiste gebieden op een objectieve manier weer te geven’, zei een Google-woordvoerder hierover aan CNN. ‘We volgen de lokale wetgeving in het weergeven van namen en grenzen.’

Lees ook:
Topman Apple ‘gelooft niet in lobbyen’ maar geeft wel miljoenen uit aan lobbyisten
Protest Hongkong: China dwingt Apple apps te verwijderen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20