Protest Hongkong: China dwingt Apple apps te verwijderen

Apple heeft na kritiek van China twee apps verwijderd rond het protest in Hongkong: HKmap.live en Quartz. HKmap.live trackt de bewegingen van de oproeppolitie in Hongkong. Quartz is een nieuwsapp die al maanden verslag uitbrengt van de protesten.

HKMap.live bestond uit een kaart die continu de bewegingen van de oproerpolitie in Hongkong bijhield. De app stond sinds 4 oktober online in de appstore van Apple. Een paar dagen later was ze al de meeste gedownloade app in Hongkong binnen de categorie ‘reizen’.

Dat Apple de app had goedgekeurd, schoot bij de Chinese staatsmedia in het verkeerde keelgat. Het Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de communistische partij, beschuldigde Apple ervan de ‘relschoppers’ te beschermen en ondersteunen. Volgens de krant was Apple medeplichtig aan de rellen. Het techbedrijf ging door de knieën: Op 10 oktober verwijderde het de app weer. HKMap.live werd misbruikt om de politie en inwoners van Hongkong in gevaar te brengen, klonk het.

Overheidscensuur

Een gelijkaardig verhaal voor Quartz: de nieuwssite bracht al enkele maanden verslag uit van de anti-regeringsdemonstraties in Hongkong. Midden oktober trok Apple de app in zonder uit te weiden over de redenen hierachter. ‘Omdat ze inhoud bevat die in China illegaal is’, stelde Apple in een bericht aan het mediabedrijf. In een interview aan CNN reageerde CEO Zach Seward verbolgen: ‘We verafschuwen dit soort overheidscensuur op het internet.’

Het is niet de eerste keer dat Apple controversiële toegevingen doet aan China, hun derde grootste markt. Zo verwijderde het in 2017 verschillende VPN-apps uit de Chinese appstore. Die lieten gebruikers toe om de overheidscensuur op het internet te omzeilen. Het bedrijf haalde ook de emoticon van de Taiwanese vlag van de iOS-keyboards.

Lees ook:

Geweld in Hongkong escaleert

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20