Nergens in Europa – op Spanje en Italië na – zijn er grotere verschillen in werkloosheid tussen de regio’s dan in België

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft de werkloosheidscijfers van de verschillende Europese regio’s gepubliceerd. Dat zijn er in totaal 272, waarvan 11 in België (10 provincies + Brussel Hoofdstedelijk Gewest). West- (4,2%) en Oost-Vlaanderen (4,3%) laten de beste resultaten optekenen, gevolgd door Vlaams-Brabant (5%). Aan de andere kant van het spectrum Henegouwen (14,4%) en Luik (12,3%).

De werkloosheid in Wallonië (11,8%) blijft dubbel zo hoog als die in Vlaanderen (5,1), maar het is vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de situatie alarmerend blijft. Daar zit 18,3% van de bevolking zonder werk en 39,5% van de 15- tot 24-jarigen. Dat maakt dat ons land qua werkloosheid de grootste binnenlandse verschillen tussen de verschillende regio’s van de ganse EU 28 laat optekenen, Spanje en Italië uitgezonderd. Hoe langer de blauwe staaf, hoe groter de verschillen tussen de regio’s binnen één en hetzelfde land.

Duitsland neemt 9 van de 10 plaatsen in het koppeleton van regio’s met de kleinste werkloosheid voor zijn rekening. Een aangename verrassing is de Tsjechische regio Praag die de toppositie deelt met de Duitse regio Oberbayern. Miserie troef is het dan weer in Spanje en Griekenland, die respectievelijk 6 en 4 van de regio’s met de hoogste werkloosheid voor hun rekening nemen. In 5 Spaanse regio’s zit 30% of meer van de bevolking zonder werk.

Inzake jeugdwerkloosheid een gelijkaardig plaatje, al moet Praag daar de rol lossen ten voordele van het Oostenrijkse Tirol, meteen ook de enige niet-Duitse vertegenwoordiger in de lijst van best presterende regio’s. Aan de andere kant van het spectrum opnieuw Griekenland en Spanje, maar nu ook Italië, dat met 2 vertegenwoordigers (Calabria en Puglia) bij de slechtst presterende regio’s klasseert. In het Griekse Ipeiros zouden zelfs  70% van de jongeren werkloos zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20