Na het record op Wall Street: ‘Het feest gaat door’ versus ‘de zeepbel gaat barsten’

Dinsdag rondde de Dow Jones de magische kaap van 30.000 punten voor het eerst in de geschiedenis. De beurs lijkt helemaal losgeslagen, wars van de om zich heen slaande coronapandemie en het spook van een nakende brexit. Hoe lang dat nog kan duren? Dat ligt aan wie u het vraagt.

Als die persoon HSBC-strateeg Willem Sels is, luidt het antwoord ‘nog wel even’. Zijn argument is simpel: in de komende 6 tot 12 maanden zal de wereldwijde economie er veel beter aan toe zijn dan vandaag. De investeringsportefeuille die hij mee beheert, blijft dan ook tot nader order vooral uit aandelen bestaan.

Sels erkent dat niet iedereen in de markt even optimistisch is. Er staat nog heel wat geld geparkeerd in goud en obligaties. Dat zijn klassieke schuilhavens voor beleggers die turbulentie vrezen. Maar ook die beleggers zouden de komende maanden weer meer risico in hun portefeuille durven steken.

Zelfs de techaandelen zijn volgens Sels nog steeds koopwaardig. Die presteerden tijdens de turbulente coronamaanden veel sterker dan de rest van de markt. ‘We zitten nog steeds in een digitale revolutie die superieure groei oplevert’, aldus Sels. Hij noemt geen namen, maar heeft wel een opvallend advies voor beleggers. Die halen hun geld nu beter weg bij de grote vijf die Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet (Google) heten. ‘Je kan meesurfen op de groei en toch de hoge waarderingen van de top vijf ontwijken’, klinkt het.

There Is No Alternative

Niet iedereen is evenwel overtuigd dat het beursfeestje nog veel langer kan verder duren. Tegenover de ‘bull’ Sels staat onder meer de ‘bear’ Marc Fiorentino. Deze Franse marktenspecialist ziet maar een reden waarom de beurzen op recordkoers staan. En dat is een gigantische liquiditeitsbubbel. Hij verwijst de theorie dat de huidige beurskoers een voorafname is op een economisch herstel na de pandemie categoriek naar de prullenmand.

‘Dat de beurzen zo hoog staan, is enkel omdat de centrale banken een enorme vloed aan liquiditeiten in de markt hebben gepompt’, luidt de analyse van Fiorentino. ‘Die liquiditeiten zijn op zoek naar rendement. En in een wereld van nulrente beland je dan in het verhaal van TINA: There Is No Alternative. Je kan niet anders dan rendement in aandelen gaan zoeken.’

Maar dat verhaal loopt op z’n einde, oordeelt Fiorentino. Het beste bewijs dat de bubbel op barsten staat, is in zijn ogen het aandeel Tesla. ‘Tesla is een aberratie die helemaal toe te schrijven is aan het teveel aan liquiditeit in de markt’, schrijf hij. ‘De waardering was al waanzinnig aan 250 miljard dollar, en dat is nu nog eens verdubbeld.’

Meer