De rode baas van Frankrijk: Merlot laat andere druifsoorten ver achter zich

Wijnexpert Frank Van der Auwera laat zijn, eigengereide, licht schijnen over de wijnactualiteit.

Enkele weken terug toonden we al aan dat in Aquitanië en de Bordelais een verschraling van het druivenareaal dreigt: Merlot is er oppermachtig qua beplante oppervlakte, want tussen 1998 tot en met 2018 groeide het druivenareaal er immers met bijna 28.000 hectare aan. De andere variëteiten volgen op grote afstand.

Uit deze nieuwe statistiek van AAWE (de non-profitorganisatie American Association of Wine Economists) blijkt dat Merlot ook in heel Frankrijk de dominatrix is in het rode/blauwe druivenaanbod.

Dat wordt direct duidelijk via deze top tien van beplante oppervlakte, in 2019 verzameld door France AgriMer, een koepelorganisatie binnen het Ministerie van Landbouw.

Met 115.723 hectare is Merlot immers een stuk omvangrijker dan de ‘zuiderlingen’ Grenache (85.555 hectare) of Syrah (67.152 hectare), en zelfs bijna 2,5 keer groter dan de aanplant van Cabernet Sauvignon. Vergeleken met Pinot Noir zijn er in Frankrijk zelfs bijna zes keer zoveel Merlot-percelen in exploitatie.

Onverwachte spelers

We presenteren hier slechts de top tien, maar als we verder graven in dit statistisch materiaal, ontdekken we toch nog een aantal rariteiten. 

Zo staan tot onze verrassing op respectievelijk plek 14 en 16 de druiven Gewürztraminer (3.506 hectare) en Pinot Gris (3.118 hectare) vermeld. Twee in onze ogen nochtans duidelijk wittedruivenvariëteiten, maar die gek genoeg blijkbaar in de Franse nomenclatuur onder ‘rode’ rassen worden gerangschikt. Tja, Fransen en logica, na Descartes is het zelden goed gekomen…

Andere trends? Een in onze rekken en glazen eerder zeldzaam voorkomende variëteit als Caladoc (de kruising tussen Grenache en Malbec, populair in de Languedoc), staat met 5.475 hectare aanplant toch vrij hoog op positie 13 in deze hitparade, véél belangrijker dan bijvoorbeeld een meer gekende (maar lastig te cultiveren) variëteit als Petit Verdot (1.561 hectare).

Wat vooral opvalt, is dat, weliswaar op beperkte schaal, zo veel druiven op Franse bodem gecultiveerd worden en in de top 50 van rode variëteiten belanden, druiven die we haast nooit in onze Belgische handel vinden. Zoals: Aramon (plek 23), Sciaccarello (24), Villard Noir (27), Plantet (28), Alphone Lavallée (31) of Chambourcin (32).

En last but not least: Hoewel de Franse (groot)handel een van de meest gulzige afnemers is van Spaanse bulkwijnen, dus waarschijnlijk ook van Tempranillo, staat deze druif pas op positie 37 in deze hitparade, met een smurfenaanplant van amper 383 hectare.

Toch ga ik deze statistiek in het oog houden, want ik voorspel: Tempranillo zou wel eens in Frankrijk de stijger met rode stip kunnen worden de eerstvolgende vijf jaar.

(am)

Lees ook: Hoe het Franse wijnlandschap grondig hertekend wordt

Meer