Megacontract voor Palantir stuwt aandeel hoger

Het aandeel van Palantir kreeg gisteren een serieuze duw omhoog nadat bekend raakte dat het bedrijf een contract van drie jaar tekende met de FDA, de voedings- en farmawaakhond van de VS.

De deal is zowat 44,4 miljoen waard en het is het eerste grote contract dat Palantir binnenrijft na de langverwachte beursgang dit jaar. Dat meldt persagentschap Bloomberg. Het aandeel ging met ruim 20 procent hoger.

Het bedrijf van Peter Thiel en Joe Lonsdale wordt momenteel geleid door Alex Karp. Voor de FDA zal het inspecties en reviews van medicatie bekijken en analyseren. Palantir voorziet software die doorgedreven analyses doet en connecties legt tussen verschillende databanken.

Een duur, mysterieus product met een beperkte klantenlijst

Het grote probleem van Palantir is dat het afgeleverde product niet af is, en dus continue monitoring en bijstand vereist. Daarnaast verkoopt Palantir vooralsnog aan overheden, wat de prijs noodzakelijkerwijs drukt en de klantenlijst beperkt.

Dat was bij de beursgang van dit jaar dan ook meteen het werkpunt: de klantenlijst uitbreiden en de portfolio stroomlijnen. Het contract met de FDA moet alvast een voorbeeld van het tweede zijn. De overheidscontracten vertegenwoordigen momenteel de helft van de omzet, goed voor 163 miljoen dollar dit kwartaal.

Grote contracten

Nog volgens Palantir zijn er in november verschillende contracten ondertekend. Zo zou er een deal van 91 miljoen dollar doorgaan met het Amerikaanse leger. Het National Institute of Health heeft ook een contract met Palantir lopen, goed voor nog eens 36 miljoen dollar. Een lopende deal met een klant uit de ruimtevaartsector is maar liefst 300 miljoen dollar waard. Dat contract werd verlengd.

Voor investeerders is Palantir alvast een troefkaart geweest. Sinds de beursgang in september is een aandeel van de data-analist met 200 procent gestegen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20