Datagigant Palantir groeit als kool

Palantir, een softwarebedrijf dat data-analyse doet voor onder andere de FBI, realiseert in zijn eerste kwartaal na de beursgang een omzet die 52 procent hoger ligt dan het kwartaal ervoor.

CEO Alex Karp kon relatief mooie cijfers voorleggen tijdens dit kwartaal. In september trok Palantir naar de beurs. De aandelen vielen na de kwartaalcijfers met zowat 8 procent, maar recupereerden daar nog 1 procent van.

Beursgang

In september kwam Palantir op de beurs voor 10 dollar per aandeel. Intussen is die prijs gestaag gestegen naar zowat 14,5 dollar per stuk.

Palantir draaide in het derde kwartaal een omzet van 289,4 miljoen dollar. Dat is 10 miljoen meer dan voorspeld door analisten. Er is een operationeel verlies van 847,8 miljoen. Een beursgerelateerd compensatiepakket ligt aan de oorsprong van dat verlies.

Voor volgend jaar voorspelt Palantir een omzet van 1,07 miljard dollar, wat een groei van 44 procent zou betekenen ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf had eerder gezegd te mikken op een bedrag van 1,06 miljard.

Klantenlijst

Maar investeerders kijken natuurlijk vooral naar de eerder beperkte klantenlijst van Palantir. In eerste instantie beoogde Palantir vooral overheden als klanten, maar dat kleine portfolio betekende ook een beperkte groei. Het bedrijf dat onder opgericht door onder andere ex-Paypaller Peter Thiel focust nu dan ook op de ontwikkeling van software, zodat die gemakkelijker te gebruiken is en ook kleinere klanten de sprong durven wagen.

‘Onze klantenconcentratie neemt af’, zegt het bedrijf in een persbericht. 61 procent van de omzet in de eerste negen maanden van het jaar komt van de 20 belangrijkste klanten. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 68 procent.

Er is geen vernieuwde klantenlijst beschikbaar, maar Palantir maakte wel drie nieuwe contracten bekend. Zo is er een deal van 91 miljoen dollar met het Amerikaanse leger, 36 miljoen dollar is afkomstig van de National Institutes of Health en een ‘klant in de ruimtevaartindustrie’ leverde 300 miljoen op. Die laatste heeft zijn huidige contract met Palantir verlengd.

Wat doet Palantir?

Palantir is een dataverwerkingsbedrijf waar jarenlang een sluier van geheimzinnigheid om hing. De software creëert een database die alle informatie over klanten centraliseert. In eerste instantie was dat erg duur, maar ook erg waardevol voor bedrijven. Onder andere de immigratiedienst van de Verenigde Staten en Europol werkten al samen met Palantir. In Europa ging het onder andere om opsporingen in antiterreurdossiers.

Lees hier alles over Palantir: In de ban van Palantir: het web van de data-moloch strekt van het Pentagon tot Facebook.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20