Hoe gaan maankolonisten aan zuurstof komen? Maansteen kan een oplossing bieden

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft aangetoond dat het mogelijk is om zuurstof te halen uit maansteen. De techniek kan ooit gebruikt worden om maankolonisten in leven te houden.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende landen zijn van plan in de jaren 2030 een bemande maanbasis te bouwen. Maar daar komen behoorlijk wat technische uitdagingen bij kijken. Om een basis zelfvoorzienend te maken, moet immers zo veel mogelijk materiaal ter plekke worden gebruikt. Telkens levensnoodzakelijke middelen naar het maanoppervlak brengen, is immers een peperdure onderneming.

In het nieuws: Wetenschappers zoeken naar een manier om op een betaalbare manier zuurstof uit maansteen te winnen.

  • NASA heeft een techniek gedemonstreerd waarmee zuurstof uit maanregoliet kan worden gehaald, zelfs in de vacuümomgeving op het maanoppervlak. 
  • Zij konden met succes zuurstof halen uit gesimuleerd maansteen. Het is niet de eerste keer dat dit lukte, maar wel de eerste keer dat dit in een vacuüm gebeurde. Op de maan bevindt zich immers geen atmosfeer. Productietechnieken moeten op die omgeving worden afgestemd.
  • De onderzoekers gebruikten een krachtige laser om het gesimuleerd maansteen te laten smelten in een reactorkamer. Daarbij kwam zuur- en koolstof vrij. Op de maan zou de laser vervangen worden door een zonne-energieconcentrator om maansteen op te warmen.
  • In de toekomst willen de onderzoekers een test uitvoeren op de maan zelf, met echt maansteen. Pas dan zullen zij weten of de technologie efficiënt genoeg werkt om betekenisvolle hoeveelheden zuurstof te produceren op de maan. 

In-situ

Genoteerd: Het is slechts een van de vele experimenten die worden uitgevoerd om in-situ of ter plekke grondstoffen te gebruiken, iets dat cruciaal zal zijn om missies naar andere hemellichamen zelfvoorzienend te maken.

  • Onderzoekers bekijken of het mogelijk is om raketbrandstof te produceren uit maansteen. CO2 dat daarin aanwezig is, kan mogelijk gesplitst worden in zuurstof en methaan.
  • Ook blijkt dat zich op de maan meer water bevindt dan vroeger werd gedacht. Dat zit opgesloten in kleine pareltjes, die verspreid zijn over het maanoppervlak. Ook aan de zuidpool van de maan bevinden zich grote hoeveelheden waterijs. 
  • Maansteen kan ook gebruikt worden voor een meer voor de hand liggende oplossing: als bouwmateriaal voor een maanbasis. Zowel Amerikaanse als Chinese onderzoekers werken aan technologie om in-situ bakstenen te bouwen uit maansteen.
  • Ten slotte is er nog het energievraagstuk. Astronauten hebben een aantal opties om de lichten aan te houden, van zonnepanelen tot mini-kernreactoren. Op Mars zou het misschien zelfs mogelijk zijn om windmolens te plaatsen.

(fjc)

Meer