Rusland en China plannen gezamenlijke missie om kerncentrale op de maan te bouwen

Rusland en China overwegen samen een missie naar de maan te sturen om daar een kerncentrale te bouwen. Yuri Borisov, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, deelde dit plan tijdens een jeugdevenement in Rusland. De missie zou plaatsvinden tussen 2033 en 2035.

De technologie die nodig is voor deze ambitieuze missie zou volgens Borisov bijna gereed zijn. Hij benadrukte dat zonnepanelen alleen niet voldoende zouden zijn voor een betrouwbare stroomvoorziening op de maan. Het plan omvat een samenwerking met China om een krachtbron op het maanoppervlak te plaatsen, waarbij nucleaire ruimte-energie als oplossing wordt voorgesteld.

Geen verrassing

Het nieuws komt op een moment dat Rusland en China al samenwerken aan het International Lunar Research Station (ILRS), dat in 2021 werd ondertekend. Het ILRS is een geplande maanbasis die wordt geleid door het Russische Roscosmos en de China National Space Administration (CNSA).

Ondanks recente tegenslagen van Rusland zoals de mislukte maanlanding in 2023, blijven de plannen voor de samenwerking tussen beide landen wel staande. China boekt vooruitgang met zijn Chang’e-sondes, waaronder Chang’e 5, die met succes monsters van het maanoppervlak naar de aarde heeft gebracht.

Niet nieuw

Het idee van een kerncentrale op de maan is niet nieuw. Zelfs de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft eerder voorgesteld om kernreactoren te gebruiken om toekomstige maankolonies van stroom te voorzien. In 1969 gebruikten Apollo 12-astronauten al een nucleaire generator voor wetenschappelijke experimenten op de maan.

Meer