Hoe bouwen we straks een maanbasis? Met maansteen, wellicht

Onderzoekers van de Universiteit van Centraal Florida hebben bakstenen ontworpen uit maansteen. Die zouden in de toekomst kunnen worden gebruikt om een maanbasis te bouwen.

Waarom is dit belangrijk?

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil binnen enkele jaren een bewoonbare basis op de maan bouwen. Dat zal de eerste in de geschiedenis worden. Voordat dit mogelijk is, moeten echter nog een aantal uitdagingen worden overwonnen. Wetenschappers denken nu dat een nieuwe ontdekking alvast een oplossing kan bieden voor een belangrijk probleem.

De essentie: 3D-geprinte bakstenen, gemaakt uit maanregoliet, zouden uitermate geschikt zijn om een habitat te bouwen op onze natuurlijke satelliet. Dat blijkt uit een studie die in Ceramics International werd gepubliceerd, een collegiaal getoetst vakblad voor materiaalwetenschappers. 

  • De auteurs van de studie ontdekten dat bakstenen die bestaan uit een mengeling van maanregoliet en zoutwater in staat zijn de extreme omstandigheden op de maan te weerstaan. Maanregoliet is het losse mater
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20