Gaan kernreactoren van Rolls-Royce energie produceren op de maan en Mars?

Het Britse ruimteagentschap UKSA gaat de handen in elkaar slaan met ingenieursbedrijf Rolls-Royce om kernreactoren te ontwikkelen die door ruimtevaarders kunnen worden benut.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende ruimteagentschappen zijn van plan de komende jaren en decennia terug astronauten op de maan te plaatsen. Onder andere China en de VS willen zelfs een bemande maanbasis bouwen. Maar om daarin te slagen, zullen ook manieren moeten worden gevonden om hen langdurig in leven te houden.

In het nieuws: Rolls-Royce deelde vorige week op Twitter een sneak peak over hoe zo’n kernreactor er zou kunnen uitzien.

  • Het bedrijf heeft een conceptafbeelding gedeeld van een ‘microreactor’ die aangedreven wordt door uranium. Elk uraniumdeeltje zal zijn “ingekapseld in meerdere beschermende lagen die fungeren als insluitsysteem”, waardoor ze bestand moeten zijn tegen de extreme omgeving in de ruimte.
  • Het bedrijf wil benadrukken dat de technologie zo veilig mogelijk moet zijn. Astronauten zullen immers niet zomaar een raket naar huis kunnen nemen als zij op Mars of elders zijn.
  • Ook handig om te weten: de reactoren van Rolls-Royce zullen een vermogen kunnen leveren tussen “watts en megawatts”. Ook opvallend: de technologie zou ook op aarde kunnen worden gebruikt. 
  • Het bedrijf wil tegen 2029 een eerste operationeel prototype bouwen. 
  • De reden dat voor kernenergie werd gekozen, deelde het bedrijf eerder al in een persbericht. Een kernreactor kan langdurig stroom leveren, wat het een mogelijke energiebron maakt voor lange missies in de ruimte. De reactoren zouden gebruikt kunnen worden voor zowel basissen op planeten of de maan, of als voortstuwingsbron voor een ruimteschip.
  • Een ander voordeel, is dat nucleaire energie niet afhankelijk is van externe omstandigheden. Een maanbasis zou zich bijvoorbeeld wellicht op de zuidpool bevinden, waar een nacht 14 dagen duurt. Zonnepanelen zijn daar dus geen optie. 
  • Ook op Mars, waar stofstormen het al zwakkere zonlicht (de rode planeet bevindt zich een stuk verder van de zon dan de aarde) kunnen blokkeren, is zonnekracht niet praktisch.
  • De reactoren zouden ook gebruikt kunnen worden om hypersonische ruimtevliegtuigen en kleine satellieten aan te drijven. 

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20