Live Beursblog – 3 oktober 2022 – Business AM

22.07 – Nasdaq schiet ruim 2 procent hoger

Wall Street heeft de eerste handelsdag van deze week in het groen afgesloten. De Nasdaq noteert 2,25 procent hoger en de S&P500 wint 2,6 procent. De Dow Jones gaat met een winst van 2,65 procent gaan rusten. Beleggers vonden door de langetermijnrentes (zie hieronder) opnieuw hun weg naar de aandelenmarkten.

Voorts was er ook nog een voorzichtig hoopvolle boodschap van de Fed-bestuurder John Williams. Volgens hem begint het krappe monetaire beleid langzaam vruchten af te werpen. De woningmarkt koelt af volgens de Fed-bestuurder en ook de uitgaven van bedrijven en consumenten lopen terug.

“Maar ons werk is nog niet gedaan”, benadrukte Williams, die voor dit jaar rekent op een nulgroei voor de Amerikaanse economie en volgend jaar op een bescheiden groei. “Het zal tijd kosten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen terugkeren naar een aanhoudende periode van prijsstabiliteit.”

21.06 – HAK stopt productie voor zes weken vanwege hoge energieprijzen

Het Nederlandse levensmiddelenbedrijf HAK, dat vooral bekend is voor zijn potten appelmoes, bruine bonen en erwten, legt de productie vanaf januari voor zes weken stil vanwege de hoge energieprijzen. Daarmee hopen de Nederlanders de duurste periode van het jaar te omzeilen. Lees er hier meer over.

20.21 – Wall Street in het groen dankzij dalende langetermijnrente

De Amerikaanse beurzen kleuren vandaag groen dankzij de dalende langetermijnrentes. Zo noteert de Amerikaanse tienjaarsrente zo’n 15 basispunten lager op 3,65 procent. Eind september piekte de Amerikaanse tienjaarsrente nog nipt boven 4 procent.

19.33 – Amerikaanse bouwuitgaven dalen harder dan verwacht

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in augustus veel harder gedaald dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. In augustus daalden de uitgaven met 0,7 procent op maandbasis, waar een daling van slechts 0,2 procent was voorspeld. Op jaarbasis stegen de bouwuitgaven in augustus wel, met 8,5 procent.

18.47 – Dit jaar is er op de financiële markten al 36.000 miljard dollar in rook opgegaan

Aandelen en obligaties verloren het equivalent van 36 biljoen dollar gedurende de eerste negen maanden van dit jaar, meldde Bloomberg dit weekend. Zelfs in 2008 en 2020 was de ineenstorting van de financiële markten niet zo intens. We moeten er wel aan toevoegen dat 2021 een uitzonderlijk goed jaar was voor de markten.

18.22 – Tesla duikt lager na teleurstellende levercijfers

Tesla is één van de opvallendste verliezers op een groene handelsdag. De producent van elektrische wagens staat momenteel op een verlies van 8,3 procent na de publicatie van de levercijfers. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal 343.830 wagens geleverd. Dat is minder dan de analistenverwachtingen. Zij hadden gerekend op 358.000 geleverde wagens.

“Onze productievolumes blijven groeien, en daardoor wordt het moeilijker om voor al onze voertuigen snel en veilig transport tegen een redelijke prijs te kunnen voorzien”, aldus Tesla.

18.11 – General Motors ziet verkoopcijfers met 24 procent stijgen

General Motors heeft in het derde kwartaal van dit jaar 24 procent meer wagens aan de man gebracht in vergelijking met een jaar eerder. De automaker heeft gedurende die periode 555.580 meer wagens verkocht. Vorig jaar stond de teller op 447.000. De stijging was in lijn met de verwachtingen. Analisten hadden een toename van minstens 21,6 procent voorspeld. General Motors noteert momenteel 2,35 procent in het groen.

17.43 – Europese sluiten dag in het groen af na plotse ommekeer

Na bijna een volledige dag rood te kleuren zijn de Europese er alsnog in geslaagd om de handelsdag in het groen af te sluiten.

  • De Bel20 springt uiteindelijk 0,15 procent hoger. Binnen die sterindex valt KBC op met een niet zo benijdenswaardige prestatie. De grootbank heeft voor de tiende dag op rij de dag in het rood afgesloten. Dat is de langste verliesreeks in 19 jaar voor de financiële speler. Het aandeel strandt uiteindelijk op een verlies van 0,45 procent.
  • Nog binnen de Belgische sterindex is VGP de grootste verliezer. Eerder vandaag stond dat aandeel op een verlies van zo’n 30 procent. Uiteindelijk is het vastgoedbedrijf erin geslaagd om dat verlies in te perken tot -18,7 procent.
  • De Eurostoxx50 sluit uiteindelijk 0,7 procent hoger af.

17.14 – Gerucht: Tesla en Google onderzoeken of ze kunnen samenwerken

Tesla en Google zouden onderzoeken of ze een samenwerking op poten kunnen zetten. Dat meldt de financiële nieuwssite Zerohedge op basis van een bron die op de hoogte is van de kwestie.

16.57 – Langste verliesreeks in 19 jaar in de maak voor KBC

Indien KBC de handelsdag – die nog een half uur duurt – in het rood afsluit, kunnen we spreken van de grootste verliesreeks voor de grootbank in 19 jaar. De bank zou dan tien opeenvolgende dagen in de min noteren. Dat meldt De Tijd. Momenteel kan KBC net het hoofd boven water houden, na een hele dag rood te kleuren.

16.09 – Turkse inflatie stijgt naar 83,5 procent

De Turkse inflatie blijft de wind in de zeilen hebben. Het leven in Turkije is in september 83,5 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de torenhoge inflatie weiger de Turkse centrale bank, onder druk van de president Recep Tayyip Erdogan, de rente te verhogen. Integendeel, tijdens de jongste beleidsvergadering werd er beslist om die te verlagen met 100 basispunten tot 12 procent.

15.37 – Wall Street opent in het groen

Kort na het luiden van de openingsbel noteert Wall Street in het groen. De Dow Jones en de S&P500 starten de handelsdag 1 procent hoger en de Nasdaq wint 0,2 procent.

15.01 – Credit Suisse duwt ook andere Europese banken in het rood

Bezorgdheden over de financiële situatie bij Credit Suisse zetten ook druk op de andere Europese banken.

  • In ons land staat KBC op een verlies van 1,8 procent.
  • ING was de dag ook fors in het rood begonnen, maar kon deze namiddag het verlies beperken tot 0,6 procent.
  • Het aandeel van Deutsche Bank noteert momenteel 2,2 procent lager.
  • Credit Suisse zelf moet 5,25 procent prijsgeven.

13.56 – Kim Kardashian beboet door beurswaakhond wegens geheime betaling bij cryptoreclame

Celebrity Kim Kardashian betaalt een boete van 1,26 miljoen dollar om een aanklacht door de financiële toezichthouder SEC te schikken. De waakhond ontdekte dat ze een vergoeding van 250.000 dollar kreeg om om haar Instagram-post te publiceren over EMAX tokens, die aangeboden worden door EthereumMax. Kardashian vermeldde de betaling niet, wat tegen de regels van financiële reclame is.

“Elke beroemdheid of ander individu die een crypto-effect promoot, moet de aard, de bron en het bedrag van de compensatie die zij in ruil ontvangen, bekendmaken,” zegt de SEC. “Beleggers hebben het recht te weten of de reclame voor een effect onbevooroordeeld is, en mevrouw Kardashian heeft nagelaten deze informatie bekend te maken.”

Kim Kardashian (Getty Images)

13.04 – VGP krijgt klap van ruim 30 procent

Op de Brusselse beurs blijven alle ogen op VGP gericht. Het vastgoedaandeel diept het koersverlies uit en krijgt een pandoering van ruim 30 procent. VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden en dat is slecht nieuws volgens de analisten van Kepler Cheuvreux. Maar een echte verrassing is het uitstel ook niet.

12.26 – Goldman Sachs haalt Colruyt van kooplijst

Zakenbank Goldman Sachs heeft maandag het advies voor Colruyt verlaagd van Kopen naar Neutraal, terwijl het koersdoel van 34,00 naar 23,00 euro ging.

Goldmans analisten verlaagden het advies, nadat Colruyt vorige week de jaaroutlook verlaagde.

De supermarktketen verwacht dat het nettoresultaat dit jaar “aanzienlijk” lager zal zijn dan het resultaat van afgelopen jaar. De hoge inflatie zal de winstgevendheid van Colruyt dit boekjaar met meer dan 200 miljoen euro drukken, zei topman Jef Colruyt in zijn brief aan de aandeelhoudersvergadering.

Vorig jaar werd een winst geboekt van 288 miljoen euro, exclusief enkele eenmalige posten. Goldman mikte voor dit jaar aanvankelijk op een vergelijkbare winst.

Ook vandaag blijft Colruyt in de klappen delen. Het aandeel stond, op het moment van schrijven, een slordige 2 procent in het rood.

12.22 – Industrie eurozone krimpt nog harder

De industrie in de eurozone is in september nog iets sterker gekrompen dan een maand eerder. Dit bleek vandaag uit cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden, zo schrijft ABM. Er werd voor september door economen een stand van 48,5 voorzien.

11.54 – Is Bitcoin veilige haven?

Steeds meer beleggers geloven in Bitcoin als veilige opslag van waarde, zo suggereren de fors toegenomen handelsvolumes. Maar of dat tot koersstijgingen zal leiden, valt nog te bezien. Hoewel de prijs van Bitcoin redelijk goed stand houdt en de afgelopen weken blijft schommelen tussen een koersniveau van 18.000 tot 21.000 dollar, zijn er ook al maanden lang geen spectaculaire rally’s meer te bespeuren. Meer hier.

11.18 – Aandeel Porsche zakt onder intekenprijs

Het aandeel van sportwagenfabrikant Porsche noteert voor het eerst onder de intekenprijs van 82,5 euro. 

Porsche maakt vorige week donderdag nog een spectaculair debuut op de Frankfurtse beurs. Bij zijn introductie kreeg de autobouwer een waarde van meer dan 76 miljard euro mee. Porsche slaagde er daarmee net niet in om de grootste beursintroductie uit de Duitse geschiedenis op zijn naam te brengen. Alleen Deutsche Telekom liet 25 jaar geleden een hoger cijfer optekenen.

10.55 – Steeds minder grote fusies en overnames

De wereldwijde markt voor fusies en overnames kromp over de eerste drie kwartalen van dit jaar met 33 procent, tot 2.970 miljard dollar. In het derde kwartaal gaat het om een daling met 54 procent. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Dealogic.

Door de stijgende rentetarieven werden vele kredietverstrekkers gedwongen zich uit de financiering van grote projecten terug te trekken. Bovendien hebben geopolitieke spanningen de interesse voor buitenlandse overnames sterk doen afkoelen. Lees verder

10.33 – Straaltje hoop?

Philippe Gijsels, beursstrateeg bij BNP Paribas Fortis, wijst er in een grafische analyse op dat minder Amerikaanse aandelen nog naar nieuwe dieptepunten van het jaar zakken. “Dat kan een positief teken zijn”, schrijft hij. De trend blijft onmiskenbaar nog dalend, maar misschien is het daling aan het afvlakken. “Al beslist op het einde van de dag uiteindelijk altijd Mister Market.”

09.35 – Brits pond veert op na U-bocht van premier Truss over belastingplannen

De Britse regering van premier Liz Truss draait het schrappen van het hoogste belastingtarief van 45 procent terug, nadat het Britse pond in een vrije val raakte door het radicale idee om de economie aan te jagen.

“We gaan niet door met de afschaffing van het belastingtarief van 45 procent. We snappen het en we hebben geluisterd”, kondigde minister van Financien Kwasi Kwarteng aan op Twitter. Volgens Kwarteng is het duidelijk geworden dat het plan “afleidt” van de missie van de Britse regering om de uitdagingen het hoofd te bieden waar het land voor staat.

De wisselkoers van het pond sprong omhoog op het bericht en stond maandagochtend 0,5 procent hoger tegenover de dollar op 1,1186. In de tussentijd was het pond bijna tot 1,07 dollar gezakt.

09.27 – VGP grootste daler op Brusselse beurs

De Brusselse beurs is vandaag, zoals verwacht, met verlies van start gegaan. Kort na opening daalde de Bel20-index 1,2 procent naar 3.330,49 punten.

In de sterindex gingen alle aandelen lager. De grootste daler is vastgoedbedrijf VGP met een koersverlies van maar liefst 17 procent, nadat vrijdag bleek dat de closing van een joint venture met Allianz Real Estate is uitgesteld

Vastgoedaandelen krijgen het over het algemeen hard te verduren in dit marktklimaat.

09.19 – Recordproductie Tesla betreft “toch minder auto’s dan vooraf gehoopt”

Tesla heeft tijdens het derde kwartaal weliswaar een recordproductie laten optekenen (en, zoals we eerder meldden, bijzonder veel leveringen gedaan), maar toch konden minder auto’s op de markt worden gebracht dan vooraf was gehoopt. De plannen werden naar eigen zeggen door een aantal logistieke uitdagingen gedwarsboomd. Het hele verhaal lees je hier.

08.41 – Europese beurzen gaan dieprode opening tegemoet

De Brusselse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet, zo bericht ABM. De Bel20 sloot vrijdag nog af op een stand van 3.586 punten, waardoor de maand september een koersverlies opleverde van 6 procent.

De Bel20 in september — bron

Ook andere Europese beurzen gaan vandaag een lagere opening tegemoet, waarbij de markt goed zal letten op de ontwikkelingen bij Credit Suisse. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteren ongeveer een uur voor de beursbel krap een procent lager. 

08.18 – Laatste verwikkelingen rond failliete cryptobank Celsius: oprichter haalde 10 miljoen dollar af vóór faillissementsaanvraag

Foto Mashinsky: Getty

Alex Mashinsky, de oprichter en voormalige CEO van Celsius, zou 10 miljoen dollar hebben opgenomen bij het cryptoplatform, slechts enkele weken voordat het bedrijf de fondsen van klanten bevroor en zichzelf failliet verklaarde.

Celsius was een populair cryptoleenplatform met 1,7 miljoen klanten en 25 miljard dollar aan beheerd vermogen, maar het barslechte klimaat op de cryptomarkt leidde uiteindelijk tot een gat van 2,85 miljard dollar in de balans van het bedrijf. Het hele verhaal hier.

Op het moment van schrijven koerst Bitcoin (BTC), ’s werelds meest waardevolle cryptomunt, rond de 19.000 dollar.

07.24 – Wat beslist oliekartel OPEC+ deze week?

Voor het eerst in tweeënhalf jaar komt OPEC+ (het kartel van olie-exporterende landen, aangevuld met Rusland) fysiek bijeen. Dat gebeurt op woensdag, in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Verwacht wordt dat de organisatie gaat beslissen om een productieknip van 1 miljoen vaten door te voeren. Dat zou de grootste productieverlaging zijn sinds de zomer van 2020, toen de pandemie van het coronavirus voor een wereldwijde economische impasse had gezorgd.

Het kan ook een indicator zijn voor de belabberde toestand van de wereldeconomie.

06.38 – Leveringen Tesla herstellen sterk

Elektrische wagenfabrikant Tesla heeft in het derde kwartaal meer voertuigen afgeleverd dan in de drie maanden ervoor. Dit meldt ABM, op basis van een persbericht. Meer hier.

06.34 – ‘Credit default swaps’ Credit Suisse zijn problematisch

Verschillende indicatoren wijzen dus op financiële problemen bij Credit Suisse. Staat de bank een ‘Lehman Brothers’-achtige gebeurtenis te wachten?

06.01 – Donderwolken boven Credit Suisse

Goedemorgen!

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank. Dit meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden.

Later meer hierover op deze site. Dit is vooralsnog het stuk van ABM Financial News.

Meer