Zelfs voor miljardair Sam Bankman-Fried, reddende engel van noodlijdende cryptobedrijven, was gat in balans van Celsius te groot

Sam Bankman-Fried, de man die in de cryptowereld haast bekender is onder zijn initialen, geldt tegenwoordig als geldschieter van de laatste kans voor cryptofirma’s in slechte papieren. Toch kon ook deze “J.P. Morgan van de cryptowereld” de redding van het failliete leenplatform Celsius niet rechtvaardigen.

SBF is de held van de grote liquiditeitscrisis in de cryptosector. Zo verstrekte de CEO van beurs FTX vorige maand een lening van 250 miljoen dollar aan cryptobank BlockFi, en probeerde hij ook de exchange Voyager Digital uit de brand te helpen voordat die vorige week failliet ging. Het kost(te) BlockFi, Voyager, en andere grote cryptofirma’s enorm veel moeite om leningen in Bitcoin terug te betalen, nu de prijzen van digitale munten danig teruggelopen zijn sinds hun recordhoogte in november vorig jaar.

Bankman-Fried heeft altijd gezegd dat hij zou ingrijpen om ervoor te zorgen dat de bredere cryptomarkt de laatste inzinking zou overleven. Zijn bereidheid om geld te geven heeft sommigen ertoe gebracht hem de “nieuwe J.P. Morgan” te noemen. De investeringsbank hielp namelijk tijdens de Paniek van 1907 persoonlijk een aantal banken uit de brand. Anderen verwijzen dan weer naar hem als de Warren Buffett van de cryptosector; het was immers het “Orakel van Omaha” dat Goldman Sachs redde tijdens de financiële crisis van 2008.

Geen reddingsdeal voor Celsius

Maar zelfs SBF kon de redding van het leenplatform Celsius niet rechtvaardigen, schrijft de cryptokritische zakenkrant de Financial Times (FT). Celsius had een gat van 2 miljard dollar in zijn balans, wat volgens ingewijden van de FT ertoe geleid heeft dat FTX afzag van een potentiële reddingsdeal.

Celsius bood hoge rendementen aan gebruikers die hun crypto bij het bedrijf deponeren, door de munten uit te lenen aan andere instellingen om winst te maken. Maar midden juni heeft de firma de opnames voor klanten bevroren wegens “extreme marktomstandigheden”. Het was rond die tijd dat FTX besloot hen geen lening aan te bieden, aldus de FT.

De cryptomarkt zag de voorbije maanden miljarden dollars aan waarde verdampen. Dit zou grotendeels de oorzaak zijn van Celsius’ faillissement. De berenmarkt heeft de waarde van de activa die het bezit, immers danig uitgehold. Een grote blootstelling aan een token genaamd staked Ether, of stETH, zou de liquiditeitsproblemen van de cryptobank nog hebben verergerd.

Chapter 11

De oprichter van Celsius, Alex Mashinsky, zei dat het faillissement van de firma, dat verloopt volgens de regels van hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving (‘Chapter 11’), zou leiden tot een herstructureringsproces.

Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving is wat vergelijkbaar met ons gerechtelijk akkoord. Het stelt bedrijven in slechte papieren in staat om normaal te blijven functioneren en ondertussen een akkoord te proberen bereiken met hun schuldeisers. De Amerikaanse rechtbank vergrendelt hierbij voor een bepaalde tijd de schuldvorderingen. Intussen kan de noodlijdende onderneming herstructeren, noodfinanciering zoeken, en andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld schuldenvrij onderdelen verkopen, treffen.

De reorganisatie kan mogelijkheden bieden voor een geslaagde nieuwe doorstart. Onder meer de luchtvaartmaatschappij Delta Airlines werd weer succesvol na een Chapter 11-faillissement.

“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we terugkijken op de geschiedenis van Celsius, we dit zullen zien als een bepalend moment, waarop handelen met vastberadenheid en vertrouwen de gemeenschap diende en de toekomst van het bedrijf versterkte”, wierp Celsius-CEO Mashinsky op. Maar het ziet ernaar uit dat de reddende engel van de cryptosector deze mening niet deelde.

(ns)

Meer