30-jarige cryptomiljardair SBF over liquiditeitscrisis crypto: “Het ergste is voorbij”

Sam Bankman-Fried, CEO van cryptobeurs FTX, ziet het goed komen met de crypto-industrie. SBF tastte de voorbije weken diep in de geldbuidel om enkele in nood verkerende cryptobedrijven te redden. Hij wordt nu gezien als reddende engel van de sector.

Nu de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, begonnen is met het agressief verhogen van de rente om de inflatie in te dammen, zijn beleggers de cryptomarkt ontvlucht. De daaropvolgende crash van de cryptokoersen, die de “cryptowinter” wordt genoemd, heeft mogelijk zijn bodem bereikt, want de prijzen hebben zich gestabiliseerd.

“Geen existentiële bedreiging voor de industrie”

Maar een heropleving zal grotendeels afhangen van de macro-economische situatie, liet Bankman-Fried optekenen door persagentschap Reuters. “Ik denk niet dat het een existentiële bedreiging voor de industrie is, maar ik denk wel dat het een behoorlijk stuk erger is dan ik had verwacht”, klonk het.

Het ergste van de cryptocrash – die munten deed kelderen en de ondergang van sommige bedrijven veroorzaakte – is niettemin voorbij, volgens SBF. Hij zei ook dat FTX nog wel wat miljarden achter de hand houdt om enkele falende ondernemingen overeind te houden. Dat kapitaal is nodig voor het “welzijn van de markt”: het zou namelijk de onrust die er rond crypto heerst, dempen.

Bankman-Fried heeft altijd gezegd dat hij zou ingrijpen om ervoor te zorgen dat de bredere cryptomarkt de laatste inzinking zou overleven. Zijn bereidheid om geld te geven heeft sommigen ertoe gebracht hem de “nieuwe JP Morgan” te noemen, schrijft Business Insider. De investeringsbank hielp namelijk tijdens de Paniek van 1907 persoonlijk een aantal banken uit de brand.

Insolvent cryptohedgefonds

Zo heeft hij een smak geld gegeven aan twee Amerikaanse cryptobeurzen: Voyager Digital, dat gisteren het faillissement aanvroeg, en BlockFi. Waarom zitten deze twee bedrijven in de penarie?

Voor die uitleg moeten we terug naar Singapore. Eerder deze maand meldde het in de Aziatische stadstaat gevestigde Three Arrows Capital (3AC), een van de grootste cryptohedgefondsen ter wereld met een blootstelling van 200 miljoen dollar aan het gefaalde project Luna, bijna insolvent te zijn.

3AC had grote sommen geleend van talrijke cryptobedrijven, waaronder Voyager Digital en BlockFi. Om een scenario van wanbetaling te vermijden, wendden de twee beurzen zich tot SBF. Via FTX en Alameda, een andere firma van de cryptomiljardair, verschafte hij de bedrijven 750 miljoen dollar aan kredietlijnen.

Er is geen garantie dat Bankman-Fried zijn investering zal terugverdienen. “Weet u, wij zijn bereid om hier een wat slechte deal te sluiten, als dat nodig is om de zaken te stabiliseren en de klanten te beschermen”, liet hij eerder optekenen door Forbes.

Verder dan cheques uitschrijven

Bankman-Fried gaat nog verder dan gewoon cheques uitschrijven. FTX heeft in januari FTX Ventures gelanceerd, een investeringsfonds met 2 miljard dollar onder beheer, gericht op het redden van crypto-ondernemingen met een gebrek aan liquiditeit.

Maar SBF zegt dat hij in sommige gevallen zijn eigen geld gebruikt. Hij opperde dat het niet alleen de verantwoordelijkheid van FTX is om de markt stabiliteit te geven, omdat het bedrijf “aandeelhouders heeft en wij de plicht hebben om redelijke dingen door hen te doen.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20