“Cryptowinter”: Coinbase schrapt 1.100 jobs

Coinbase gaat 18 procent van zijn personeelsbestand schrappen om de kosten in de hand te houden. “We hebben vorig jaar te veel mensen aangeworven”, zegt het Amerikaanse cryptoplatform dinsdag.

De sanering heeft tot gevolg dat 1.100 van de 6.100 banen verdwijnen.

Coinbase, dat zich een maand geleden nog heel ambitieus toonde, waarschuwt nu voor de snel veranderende economische omstandigheden en de mogelijkheid van een “cryptowinter”, een periode met weinig animo in de cryptomarkt en koersen die op een laag niveau blijven hangen.

“Het lijkt erop dat we een recessie ingaan na een economische boom van meer dan 10 jaar. Een recessie kan leiden tot een nieuwe cryptowinter, en zou lang kunnen duren”, zegt CEO Brian Armstrong in een mededeling aan het personeel.

“In het verleden leidden zulke periodes tot een flinke daling van de handelsomzet, en dat is onze belangrijkste inkomstenbron. Daarom moeten we nu de kosten gaan temperen.”

“Te veel aanwervingen gedaan”

Hij schrijft ook dat Coinbase “te veel mensen gerekruteerd heeft”, door het enthousiasme over de snelle groei van het bedrijf. “Dat waren mijn beslissingen, dus dat is mijn fout”, steekt Armstrong de hand in eigen boezem.

Het aandeel Coinbase leverde maandag ruim 11 procent in door de malaise op de cryptomarkt, en leverde dinsdag in de eerste handelsuren nog eens 4 procent in. Bitcoin zakte op vier dagen tijd van 30.000 naar circa 22.000 dollar.

Meer