Wereldwijde fusies en overnames voor derde kwartaal op rij gedaald

Voor het derde kwartaal op rij hebben de wereldwijde investeringen in fusies en overnames een inkrimping moeten melden. Door de stijgende rentetarieven werden vele kredietverstrekkers gedwongen zich uit de financiering van grote projecten terug te trekken. Bovendien hebben geopolitieke spanningen de interesse voor buitenlandse overnames sterk doen afkoelen. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Dealogic.

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden volgens Dealogic wereldwijd voor 716,6 miljard dollar fusies en overnames opgetekend. Dat betekende een daling met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een volume van 1.560 miljard dollar werd gemeld. Over de eerste drie kwartalen van het jaar is er nu sprake van een inkrimping met 33 procent tot 2.970 miljard dollar.

Twijfels

Onder druk van de moeilijke economische omstandigheden tonen vele partijen zich minder geneigd om in fusies en overnames te investeren. In de Verenigde Staten vielen de investeringen in fusies en overnames tijdens het derde kwartaal van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar met bijna 63 procent terug tot 255,89 miljard dollar.

De stijgende schuldenlast van de bedrijven zorgde er volgens Dealogic voor dat vele plannen voor overnames werden uitgesteld. In de regio’s Europa en Asia-Pacific kende de fusie-activiteit een inkrimping met respectievelijk 42 procent en 52 procent.

“In de huidige marktomstandigheden voelen de meeste banken zich niet op hun gemak om in Europa overnamepakketten ter waarde van 3 miljard euro tot 4 miljard euro te aanvaarden,” merkte Guillermo Baygual, overnamepecialist bij JPMorgan, op.

“Het duurt veel langer om fusieprojecten te kunnen afronden. De interesse wordt daarbij vooral voor hoogwaardige en veerkrachtige activa, zoals infrastructuur, gereserveerd.”

Omdat de omgeving voor overnames en fusies dit jaar is verslechterd, hebben een aantal partijen beslist op eerdere akkoorden terug te komen, terwijl anderen ervoor kozen de projecten voor een bepaalde of onbepaalde tijd uit te stellen.

“Ik vrees dat de bodem nog niet is bereikt”, voert Melissa Sawyer, fusiespecialist bij het bureau Sullivan & Cromwell, daarbij aan. “De moeilijke economische omgeving blijft op het vertrouwen van de investeerders wegen.”

Opportuniteiten

Toch werden er in de loop van het kwartaal enkele grote akkoorden getekend. In de Verenigde Staten waren er onder meer de overnames van Figma door Adobe (20 miljard dollar) en van Store Capital door Oak Street (14 miljard dollar). In het Verenigd Koninkrijk kon de inlijving van Aveva bij Schneider Electric, voor een bedrag van 9,5 miljard dollar, worden gemeld.

De analisten wijzen er nog op dat de interesse vanuit de Verenigde Staten voor overnames op internationale markten enigszins is afgekoeld, ondanks de waardedaling van een aantal buitenlandse munten.

“Goedkopere buitenlandse valuta kunnen interessante opportuniteiten creëren”, merkt Dwayne Lysaght, analist bij JPMorgan, op. “Maar er moet ook worden gekeken naar de waardecreatie op langere termijn. Bovendien moet eveneens met de impact van de oorlog in Oekraïne en de Europese energiecrisis op de waarde van lokale ondernemingen rekening worden gehouden.”

“Er heerst – onder meer met een dreigende langdurige recessie – momenteel heel wat onzekerheid”, benadrukt Matthew Abbott, analist bij het bureau Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison. “De snelle rentestijgingen die momenteel worden opgemerkt, vormen voor vele partijen een compleet nieuw gegeven.”

“Niemand weet echt waar dit zal eindigen. Dit kan een enorme impact hebben, niet alleen op de waarderingen van de ondernemingen, maar ook op de onderliggende economieën.”

Er moeten volgens diverse analisten voor de nabije toekomst wellicht vooral binnenlandse fusieprojecten worden verwacht. “Deze operaties kunnen een manier zijn om de efficiëntie te verhogen en de omzetgroei te versnellen”, suggereert Derek Shakespeare, fusiespecialist bij Deutsche Bank. “Samensmeltingen kunnen een aantal kosten wegwerken en operationele overlappingen aanpakken.”

(bg)

Meer