De wereldwijde economie zal dit jaar voor een recordbedrag van 5,63 biljoen dollar aan fusies en overnames realiseren. Dat betekent een stijging van 63 procent tegenover vorig jaar. De activiteit overtreft ook ruimschoots het voormalige record van 4,42 biljoen dollar, dat veertien jaar geleden – aan de vooravond van de wereldwijde financiële crisis – was gemeld. Dat meldt een rapport van consulent Dealogic, die benadrukt dat een overvloed aan beschikbaar kapitaal en torenhoge waarderingen de sterke activiteit op de fusiemarkt hebben aangewakkerd.
“De bedrijfsbalansen blijken in een ongelooflijk goede gezondheid te verkeren”, merkt Chris Roop, analist bij JPMorgan, op. “Alleen al in de Verenigde Staten hebben de ondernemingen 2 biljoen dollar aan contanten beschikbaar. Bovendien blijft ook de toegang tot kapitaal op grote schaal tegen historisch lage kosten beschikbaar.”
Bovendien blijken chief executives voor de uitstekende bedrijfsresultaten en de goede economische vooruitzichten het nodige vertrouwen tentoon te stellen om grote overnames na te streven, ondanks mogelijke hindernissen zoals een inflatoire druk.
Technologie en gezondheidszorg
Technologie en gezondheidszorg, die doorgaans het grootste deel van de markt voor fusies en overnames voor hun rekening nemen, namen ook dit jaar het voortouw. Dat kan volgens waarnemers gedeeltelijk worden verklaard door de opgekropte vraag van vorig jaar, toen het tempo aan fusies onder de impact van de coronacrisis tot het laagste niveau in drie jaar tijd was gedaald.
In de Verenigde Staten haalden het volume aan fusies en overnames dit jaar een niveau van 2,61 miljoen dollar. Dat betekende een verdubbeling tegenover vorig jaar. In Europa was er sprake van een stijging met 47 procent tot 1,26 biljoen dollar, terwijl in Asia-Pacific een toename met 37 procent tot 1,27 biljoen dollar werd gemeld.
“In China bleef de grensoverschrijdende activiteit op de fusiemarkt relatief bescheiden, maar wel kon in andere Aziatische markten een sterkere toename worden vastgesteld”, verduidelijkt zegt Raghav Maliah, analist bij Goldman Sachs. “We verwachten dat deze trend zich zal voortzetten, vooral voor deals in Europa en de Verenigde Staten.”
Onder de sterkere druk om hun ondernemingen duurzamer en klimaatvriendelijker te maken, zijn bedrijfsleiders bovendien op jacht gegaan naar overnamedoelen met de geschikte klimaatreferenties. “Samen met technologie en digitale transformatie blijkt duurzaamheid in de bestuurskamers een cruciale plaats te hebben verworven”, zegt Luigi de Vecchi, analist bij Citigroup.
Naast een sterke fusiebeweging werden dit jaar ook een aantal grote conglomeraten – met General Electric, Johnson & Johnson en Toshiba als belangrijkste voorbeelden – opgebroken.
Argwaan
De analisten verwachten dat de fusiebeweging zich ook volgend jaar verder zal doorzetten. “Bedrijven en investeerders willen zich immers haasten om akkoorden te ondertekenen voordat tot mogelijke renteverhogingen wordt overgegaan”, luidt het.
Tom Miles, analist bij Morgan Stanley, zegt echter niet te geloven dat een opwaartse beweging van de rentetarieven alleen de katalysator zal zijn die de activiteit op de fusiemarkt zou kunnen afzwakken.
Wel maken veel adviseurs zich zorgen over de toenemend argwanende houding van de autoriteiten tegen grote fusiedossiers. Daarbij wordt vooral verwezen naar de acties van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tegen de geplande overname van de Britse chipontwerper Arm door het Amerikaanse concern Nvidia.
Onder deze druk zullen bedrijven volgens de analisten wellicht langer moeten wachten voordat fusieplannen kunnen worden afgerond, terwijl de dossiers ook vaker vooraf met de regelgevers zouden moeten worden besproken.
Anderzijds worden voor volgend jaar heel wat opportuniteiten gezien op de markt voor Special Purpose Acquisition Companies (SPAC’s), waarbij nu ook naar Europa wordt gekeken.
(bzg)