Fusies en overnames wereldwijd in de lift sinds positief vaccinnieuws

Het volume van zakendeals wereldwijd stortte in elkaar door de coronacrisis. Sinds zowel Pfizer als Moderna als AstraZeneca lieten weten dat de ontwikkeling van hun vaccin gunstig verloopt, zijn bedrijfsleiders wereldwijd opnieuw aan het shoppen. Dat weet de Britse zakenkrant Financial Times na een rondvraag bij bankiers.

Overnemers wereldwijd hebben opnieuw aandacht voor potentiële aankopen die uitgesteld werden door de coronacrisis. De dealmakers worden daarbij geholpen door de lage rentevoet, en de opgebouwde cashflow door de coronapauze.

Belangrijke overnames

Afgelopen maandag alleen al hebben bedrijven wereldwijd deals aangekondigd ter waarde van 40 miljard dollar. Dat is een teken aan de wand dat CEO’s de goedkope leningen, of de cash die opgepot werd door uitgestelde investeringen, opnieuw aan het werk willen zetten.

Zo telde het Italiaanse betaalplatform Nexi afgelopen zondag 7,8 miljard euro neer om zijn Deense rivaal Nets over te nemen. Dat creëerde een gigant van 3 miljard euro omzet.

In eigen land deed chemiegroep Recticel vorige week haar grootste overname ooit. Het beursgenoteerde bedrijf legde 250 miljoen euro op tafel om de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartners over te nemen.

In de VS werd doe-het-zelfketen Home Depot herenigd met de voormalige dochteronderneming HD Supply middels een deal ter waarde van omgerekend 7,7 miljard euro.

Amerikaanse verkiezingen

Volgens analisten van JPMorgan Chase heeft het herstel op de overnamemarkt ook te maken met de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen. ‘Hoewel er weinig correlatie is tussen het volume van fusies en overnames en Amerikaanse verkiezingsjaren, is er wel een aanzienlijke samenloop met onzekerheid’, zegt Anu Aiyengar aan FT. Zij staat aan het hoofd van de afdeling fusies en overnames van de Amerikaanse investeringsbank. ‘Er is nu enorm veel onzekerheid weggewerkt en dat heeft een positieve impact.’

Het laatste kwartaal is traditioneel hét moment om strategische deals te sluiten, aangezien Europese en Amerikaanse moguls uit vakantie terugkeren en nog akkoorden willen sluiten voor het einde van het jaar. Dit jaar willen bedrijfsleiders ook nog eens de verloren tijd van de coronacrisis inhalen.

Tot nog toe is het vierde kwartaal van 2020 het sterkste qua fusies en overnames in 20 jaar tijd, volgens FT. Sinds begin oktober is voor 516 miljard euro aan deals gesloten, een stijging van 389 miljard euro in dezelfde periode in 2019.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20