Fusie van Europese betaalbedrijven creëert gigant van 3 miljard euro omzet

Het grootste Italiaanse betaalplatform Nexi bereikte zondag een akkoord met zijn Deense rivaal Nets voor een overname. Nexi betaalt 7,8 miljard euro voor de Denen. De combinatie is goed voor 2,9 miljard euro omzet per jaar.

De onderhandelingen gingen goed vooruit. Iets meer dan een maand geleden deed Nexi een bod op Nets en zondag was hij al rond. Nexi brengt 406,6 miljoen nieuwe aandelen op de markt en geeft die aan de aandeelhouders van Nets. Die zullen uiteindelijk 31 procent van het bedrijf in handen hebben. De rest komt in handen van Nexi-aandeelhouders.

De deal creëert een van de grootste Europese betaalbedrijven met een omzet van 2,9 miljard euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 1,5 miljard euro. Nexi had al 2 miljoen klanten en krijgt er daar 300.000 van Nets bij. De bedrijven verwachten 170 miljoen euro aan synergievoordelen.

Bank

Het is niet de eerste overname van Nexi. De Italianen lanceerden een maand geleden een bod op Nets, toevallig of niet net op dezelfde dag dat ze een ander Italiaanse bedrijf overnamen. De fusie tussen SIA en Nexi, die het betaalbedrijf op 15 miljard euro waardeert, is goed voor 1,8 miljard euro omzet.

Nexi begon als een divisie van de Italiaanse Banca Popolare, maar werd in 2015 overgenomen door een hoop private-equitygroepen die de bank omvormden tot een betaalplatform in 2017. Het bedrijf ging vorig jaar naar de beurs in de grootste Europese beursgang. In het derde kwartaal van dit jaar ging zijn omzet 1 procent omhoog naar 276 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20