Italiaans betaalplatform Nexi doet twee overnames in één dag

Het Italiaanse Nexi, dat betaalverkeer regelt, koopt zijn eveneens Italiaanse concurrent SIA voor 4,6 miljard euro. En net op dezelfde dag lanceert het bedrijf volgens bronnen een overnamebod op het Deense Nets.

De deal met SIA is na een jaar onderhandelen rond. Aandeelhouders van Nexi krijgen 70 procent van het bedrijf in aandelen. De andere 30 procent blijft bij de SIA-aandeelhouders. Het fusiebedrijf wordt een van de tien grootste Italiaanse bedrijven.

De fusie creëert een betaalgigant van 15 miljard euro met een omzet van 1,8 miljard euro die 2 miljoen klanten en 120 miljoen betaalkaarten telt. Dat is meer dan Mastercard-eigenaar Worldline, die maar 410.000 klanten heeft. Met die nuance dat Worldline binnenkort samengaat met het Franse Ingenico, wat het aantal klanten uiteraard uitbreidt. Met hoeveel is niet duidelijk.

Nog een bod

De nieuwe groep komt onder leiding van Nexi-CEO Paolo Bertoluzzo, SIA-CEO Nicola Cordone blijft aan tot de fusie helemaal rond is. Nexi verwacht ongeveer 150 miljoen euro aan synergievoordelen.

Toevallig of niet, op de dag dat de ene deal rond is, lanceert Nexi volgens bronnen aan het persagentschap Bloomberg een bod op Nets, een betaalbedrijf uit Denemarken. Meer details zijn nog niet bekend en Nexi wil niet reageren op het nieuws. Nets heeft 300.000 klanten.

Nexi begon als een divisie van de Italiaanse Banca Popolare, maar werd in 2015 overgenomen door een hoop private-equitygroepen die de bank omvormden tot een betaalplatform in 2017. Het bedrijf ging vorig jaar naar de beurs in de grootste Europese beursgang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20