Inflatie vreet winst Colruyt op

De hoge inflatie zal de winstgevendheid van Colruyt dit boekjaar met meer dan 200 miljoen euro drukken. Dat zegt topman Jef Colruyt in zijn brief aan de aandeelhoudersvergadering.

De verwachte impact van meer dan 200 miljoen euro heeft voornamelijk betrekking op de kosten voor energie, transport en personeel. “Deze laatste hebben, gezien het automatische loonindexeringssysteem in België, een belangrijke impact.”

Colruyt verwacht dat “de uitdagende macro-economische context met hoge inflatie, stevige kostenstijgingen en een negatief ondernemings- en consumentenvertrouwen, zich zal voortzetten”. De keten zegt daarom streng te letten op de kosten en de cash, zodat de belofte van laagste prijzen waar kan worden blijven gemaakt.

Wat de beleggers vooral interesseert: Colruyt verwacht dat het geconsolideerde resultaat, exclusief eventuele eenmalige posten, dit boekjaar echter “aanzienlijk zal dalen” ten opzichte van vorig jaar. “De combinatie van de inflatoire druk op de kosten, de voedingsinflatie, die lager is dan de algemene inflatie, en de competitieve marktomgeving leidt ertoe dat de resultaten onder druk staan”, schrijft Jef Colruyt.

Ook zal de schuld dit jaar stijgen, waarschuwde het bedrijf uit Halle.

Windmolenparken op zee

Verder bevestigde Colruyt dat Virya Energy, de energieholding van de familie en de gelijknamige supermarktgroep, een gedeeltelijke verkoop van de windmolens op zee van Parkwind aan het bestuderen is. Er is een bankier aangesteld om de operatie in gang te zetten.

Meer