Live Beursblog – 29 november 2022 – Business AM

22.10 – Wall Street kleurt grotendeels rood

De indexen S&P500 en Nasdaq zijn voor de derde handelsdag op rij met verlies geëindigd:

  • De techindex Nasdaq verloor 0,6 procent.
  • De bredere S&P500 gaf 0,2 procent prijs.
  • De Dow Jones kon daarentegen met minieme winst (0,003 procent) eindigen.

21.05 – Big Tech weer onder druk

Op Wall Street lijkt het een slechte dag te gaan worden voor de grote techaandelen: Apple staat ruim 2 procent lager en ook waarden als Tesla (-1,8 procent) en Amazon (-1,7 procent) staan onder druk.

19.34 – Europese beurzen sluiten verdeeld

De Europese beurzen zijn vandaag verdeeld gesloten, na berichten dat China zijn vaccinatieprogramma voor ouderen gaat uitbreiden, wat een cruciale voorwaarde lijkt om de strenge lockdowns in het Aziatische land te versoepelen.

  • De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent lager op 437,29 punten.
  • De Duitse DAX daalde een kwart procentpunt tot 13.355,45 punten.
  • De Franse CAC40 sloot 0,1 procent hoger op 6.668,97 punten.
  • De Britse FTSE steeg 0,5 procent en sloot op 7.512,00 punten.

De brede markt was sceptisch over de vooruitzichten voor versoepeling in China, maar de Britse beurs ging er wel goed op, volgens Chris Beauchamp van het futuresplatform IG.

18.50 – Gasprijs in de lift door kouder weer

Op het energiefront zat de olieprijs vandaag in de lift, met een vat Brent crude die 1 procent meer kost op 84 dollar per vat.

En ook de Europese gasprijzen stegen flink. De Nederlandse TTF, de richtinggevende groothandelsprijs voor aardgas, steeg met 4,8 procent tot ruim 129 euro per megawattuur uit, nu de temperaturen dalen. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat maar 44 euro per megawattuur.

17.41 – Bel20 duikt lager

De Bel20 moest vandaag wat terrein prijsgeven, terwijl de Eurostoxx50 ter plaatse bleef trappelen. De Belgische sterindex liet uiteindelijk 0,5 procent liggen.

  • Aperam was de sterkste stijger binnen de Bel20. De staalproducent won 3,55 procent.
  • Proximus is één van de redenen waarom de Belgische index vandaag het hoofd niet boven water kon houden. Het telecombedrijf dook 3,15 procent lager.

17.07 – Paleisrevolutie bij Juventus: Agnelli en co stappen op na onderzoek boekhoudfraude

Andrea Agnelli, een telg van de beroemdste Italiaanse zakendynastie, is geen voorzitter meer van de Turijnse voetbalclub Juventus. Hij zet een stap opzij bij het beursgenoteerde bedrijf omwille van een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden in de boekhouding. Lees er alles over op onze site!

16.53 – Consumentenvertrouwen in VS gedaald

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november zoals verwacht licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 102,2 in oktober naar 100,2 punten in november. Economen rekenden op een indexstand van 100 punten.

De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar daalde van 77,9 naar 75,4 punten. De deelindex voor de huidige situatie verslechterde van 138,7 in oktober naar 137,4 punten.

16.07 – Estland geeft euromunt uit opgedragen aan Oekraïne

15.41 – Wall Street opent lichtjes in het rood

Wall Street heeft de handelsdag lichtjes in het rood gestart. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent in de min en staat de S&P500 op een verlies van 0,1 procent. De Nasdaq blijft ter plaatse trappelen.

15.23 – Huizenprijzen VS stijgen weer minder hard

De huizenprijzen in de grootste stedelijke regio’s van de Verenigde Staten zijn in september weer minder hard gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van Standard & Poor’s Case-Shiller. Op jaarbasis stegen de prijzen in september met 9,7 procent, na een stijging van 12,1 procent een maand eerder. De huizenprijzen in de tien grootste regio’s daalden op maandbasis met 1,4 procent.

Op jaarbasis stegen de huizenprijzen in de twintig grootste regio’s in september met 10,4 procent. Dat was een maand eerder nog een plus van 13,1 procent. In de twintig grootste regio’s was in september sprake van een daling op maandbasis met 1,5 procent.

14.15 – Inflatie koelt ook af in Duitsland

Net als in België lijkt de inflatie elders in de eurozone eveneens af te vlakken. Zo zijn de consumentenprijzen in Duitsland in november minder sterk gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de prijzen in november met 10,0 procent na een stijging met 10,4 procent in oktober. In september stegen de prijzen ook met 10,0 procent.

13.20 – Alibaba-stichter Jack Ma woont al half jaar in Tokio

De Chinese techondernemer Jack Ma, stichter van e-commercegigant Alibaba, leeft al maanden met zijn gezin niet meer in eigen land, maar in het centrum van de Japanse hoofdstad Tokio. Dat brengt de Financial Times naar buiten. Door oplopende spanningen met president Xi Jinping, die de Chinese techsector aan banden wil, houdt Ma zich al enige tijd gedeisd in de media.

mede-oprichter van de Alibaba Group Jack Ma
Mede-oprichter van de Alibaba Group Jack Ma – Getty Images

13.06 – Europese beurzen wachten ontwikkelingen in China af

De Europese beurzen noteerden vandaag hoofdzakelijk licht hoger in reactie op speculaties omtrent het Chinese coronabeleid.

  • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een daling van 0,2 procent naar 437,40 punten.
  • De Duitse DAX liet een plus zien van 0,1 procent op 14.393,30 punten.
  • De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent met een stand van 6.67759 punten.
  • De Britse FTSE steeg 0,5 procent naar 7.534,50 punten.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade: “Er zijn allerlei geruchten in de markt en China moet daarom meer duidelijkheid geven over het COVID-beleid. Een economische groeivertraging in China heeft immers ook een negatieve impact op de rest van de wereld.”

“Er is geen kans dat het coronabeleid van China ooit een succes wordt”, zo stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “De Chinese populatie is er klaar mee na twee jaar van beperkingen, terwijl het einde nog niet in zicht is.”

De Amerikaanse beurzen gaan naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

12.34 – Belgische inflatie vlakt wat af naar 10,63 procent

De Belgische inflatie komt deze maand uit op 10,63 procent. Dat blijkt uit de maandelijkse consumptieprijsindex van statistiekenbureau Statbel. Lees er hier alles over.

12.03 – “2022 was een rampzaliger jaar voor beleggers dan 2008”

Veel beleggers zullen 2022 liefst zo snel mogelijk vergeten. Volgens Christofer Govaerts, hoofdstrateeg bij de bank Nagelmackers, was dit jaar zelfs rampzaliger dan 2008, toen de financiële crisis uitbrak. “Niemand bleef nu gespaard, zelfs de conservatieve beleggers niet”, zei hij in een gesprek met onze site. Het komende weekend lees je er alles over op onze site!

10.11 – Bonje tussen Big Tech-bonzen

09.21 – Vlakke opening Bel20; Solvay in het rood

De Brusselse beurs is vandaag zonder grote koersuitslag van start gegaan.

  • Kort na de beursbel noteerde de Bel20-index 0,2 procent lager op 3.674,49 punten.
  • In de sterindex ging Ageas aan de leiding met een bescheiden winst van 0,6 procent, gevolgd door KBC met 0,5 procent.
  • Argenx daalde 1,2 procent en Solvay 2,0 procent na een verkoopadvies van Credit Suisse.
    • Onderstaande afbeelding: aandeelkoers Solvay na de openingsbel

De breed samengestelde Euro Stoxx 50 koerste dan weer 0,4 procent hoger.

08.57 – “OPEC+ wil productie nog eens met 2 miljoen vaten verlagen”

Saoedi-Arabië en andere leden van OPEC+ overwegen een productieverlaging van twee miljoen olievaten per dag, in aanloop naar de volgende bijeenkomst van het kartel op 4 december. Dit schrijft persbureau Bloomberg vandaag. ?

08.49 – Beeldverwerkingsbedrijf Agfa verhoogt prijzen

Het Belgische Agfa zal per 1 januari 2023 wereldwijd prijsverhogingen met dubbele cijfers doorvoeren in zijn ‘Digital Print & Chemicals’-portfolio. Dit maakte de multinational deze ochtend bekend.

“Ondanks aanhoudende inspanningen om de efficiëntie te verbeteren en het inkoopbeleid te optimaliseren, zijn deze prijsverhogingen noodzakelijk om de aanhoudende hoge inflatiedruk op energie, grondstoffen, logistiek en loonkosten te compenseren”, stelt Agfa.

07.21 – Maar: “Steeds meer gespeculeerd over aankondiging einde Zero COVID-beleid, en dat stuwt positief sentiment”

Bovenstaande quote, geplukt van de website Bloomberg, komt van Kiyong Seong, hoofdstrateeg voor Azië bij Société Générale in Hongkong.

  • Chinese gezondheidsfunctionarissen houden vandaag een briefing over de coronamaatregelen.
  • Volgens beleggers in de Hongkongse en Chinese aandelenmarkten komt dat persmoment er naar aanleiding van de wijdverbreide protesten in het Middenrijk.
  • Speculatie is dat de demonstraties op z’n minst een versoepeling van het Zero COVID-beleid kunnen bespoedigen.
  • “De markten zullen volatiel blijven omdat beleggers elke beleidswijziging beoordelen”, aldus nog Kiyong Seong.

De Hang Seng Index, de beurs van Hongkong, en de Shanghai Composite, de Chinese beursbarometer, kleuren in elk geval groen:

Bron: Google
Bron: Google

07.09 – Wall Street sluit lager door zorgen over China

Goedemorgen!

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager gesloten.

  • De toonaangevende S&P 500-index daalde 1,5 procent tot 3.963,96 punten
  • de Dow Jones-index verloor 1,5 procent op 33.849,46 punten
  • de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 11.049,50 punten.

Wat speelt er? Zorgen over (de protesten tegen) het hardvochtige Zero COVID-beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP) maken veel beleggers bearish. Die sociale onrust kan namelijk zwaar wegen op de lokale productie én consumptie. “Hoe dit ook eindigt, de uitkomst is negatief voor Chinese economie”, klinkt het op de beursvloer.

Meer