Live Beursblog – 25 oktober 2022 – Business AM

22.23 – Omzet en winst Alphabet lager dan verwacht

Alphabet, het moederbedrijf boven Google, heeft zonet de kwartaalresultaten gedeeld. Daaruit blijkt dat de techreus in het derde kwartaal een omzet heeft geboekt van 69,09 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een omzet van 70,8 miljard dollar.

Ook het winstcijfer kan de verwachtingen niet inlossen. De winst per aandeel bedroeg 1,04 dollar. Dat is fors onder de analistenverwachting van 1,25 dollar. Tegenvallende advertentie-inkomsten en een sterke dollar hebben het techbedrijf parten gespeeld. Het aandeel duikt nabeurs ruim 6 procent lager.

Dat was het voor vandaag! Tot morgen!

22.11 – Wall Street sluit de handelsdag in de plus

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag hoger na een barrage van bedrijfscijfers. De Dow Jones won 1,05 procent en de Nasdaq schoot 2,25 procent hoger. De S&P500 deed er 1,65 procent bij.

21.46 – Colruyt verzamelt alle energie-activiteiten in één holding

De retailgroep Colruyt gaat haar tankstations- en leveranciersactiviteiten van DATS 24 mee onderbrengen in haar energieholding Virya Energy. Dat meldt De Tijd. De bedoeling van de retailgroep is DATS 24 België tegen het begin van het boekjaar 2023-2024 af te splitsen om die vervolgens over te hevelen naar de holding. Op die manier worden alle energieactiviteiten gebundeld.

21.41 – Hyundai investeert 5,5 miljard dollar in nieuwe Amerikaanse EV-fabriek

De Koreaanse autobouwer Hyundai zal in Amerika een nieuwe EV-fabriek oprichten om te kunnen profiteren van forse belastingverminderingen.

21.28 – Cathie Wood laat zich niet afschrikken door dramatisch beursjaar

Techbelegger Cathie Wood heeft 10.880 aandelen van de cryptobeurs Coinbase toegevoegd aan het Fintech Innovation Fund van haar beleggingsfirma ARK. Hierdoor komt de waarde van haar investering in Coinbase op 60,5 miljoen dollar, wat ongeveer 8 procent van het gewicht van het fonds behelst. Lees er hier alles over.

Cathie Wood op de Bitcoin Conference 2022 — foto: Getty

20.16 – Elon Musk wil aankoop Twitter vrijdag rondkrijgen

Elon Musk heeft maandag tijdens een videogesprek aangekondigd dat hij de aankoop van Twitter vrijdag wil afronden. Aan het videogesprek namen bankiers deel die de deal helpen financieren. Dat kon Bloomberg vernemen via insiders. Lees er alles over op onze site!

20.04 – Coca-Cola 2 procent in de plus na publicatie kwartaalresultaten

De frisdrankenproducent Coca-Cola heeft vandaag de kwartaalresultaten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de omzet is gestegen met 10 procent naar 11,1 miljard dollar. De winst per aandeel lag met 0,69 dollar boven de analistenverwachting (0,64 dollar).

Coca-Cola – Getty Images

19.53 – Apple verstrengt regels voor crypto en NFT’s in de App Store

De controversiële commissie van 30 procent die Apple vraagt voor elke in-app-aankoop zal vanaf nu ook gehandhaafd worden voor de verkoop van NFT’s (non-fungible tokens, ofwel unieke tokens op blockchain). Het meest waardevolle bedrijf ter wereld heeft ook zijn regels voor cryptoapps verduidelijkt. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk op onze site.

19.09 – Wereldhave Belgium verhoogt jaarprognose

Wereldhave Belgium heeft in de eerste negen maanden van het jaar een hoger nettohuurresultaat behaald en verhoogt de winstverwachting voor heel 2022. Dat maakt de Belgische onderneming die actief is in de commerciële vastgoedsector bekend.

De kwartaalupdate meldt een stijging van het nettohuurresultaat met 11,7 procent tot 43,1 miljoen euro. Die stijging is het gevolg van een hogere bezettingsgraad en indexering van de huren. Wereldhave Belgium meldt ook een lichte stijging van de intrinsieke waarde per aandeel tot 77,87 euro.

De reële waarde van de portefeuille vastgoedbeleggingen is eveneens licht gestegen tot 939,1 miljoen euro, tegenover 926 miljoen euro eind december. Lees er hier meer over.

18.14 – Cannabisaandelen schieten fors de hoogte in

De cannabisaandelen beleven een topdag. Het Canadese bedrijf Canopy Growth liet vandaag weten dat het zijn Amerikaanse activa onderbrengt in een nieuwe holding om zo sneller de Amerikaanse markt te kunnen betreden. Het aandeel noteert maar liefst 25,4 procent in de plus.

Ook de andere cannabisbedrijven schieten de hoogte in. Concurrent Tilray staat momenteel op een winst van 12,9 procent. Aurora Cannabis wint 13,9 procent.

17.43 – Europese beurzen sluiten handelsdag overtuigend in het groen

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 1,65 procent hoger afgesloten. De Bel20 won 1,15 procent.

  • De vastgoedbedrijven waren vandaag de primussen van de klas. WDP schoot 6 procent hoger en VGP eindigde 5,15 procent in de plus.
  • Ageas was vandaag de grootste verliezer. Dat aandeel dook 4 procent in de min. Eerder vandaag schreven we dat het Chinese conglomeraat Fosun, de grootste aandeelhouder van Ageas (10 procent), voor 11 miljard dollar aan activa gaat verkopen. Dat zorgt voor wat onzekerheid voor de beleggers, want het is niet duidelijk wat dat juist betekent voor de verzekeraar (zie bericht van 14.03 uur).

16.59 – Oliedienstverlener Halliburton verdubbelt winst

Het Amerikaanse bedrijf realiseerde een nettowinst van 544 miljoen dollar in het derde kwartaal, of 0,60 dollar per aandeel, tegenover 236 miljoen of 0,26 dollar per aandeel in het derde kwartaal van 2021. De markt rekende op een winst per aandeel van 0,56 dollar. Meer hier.

16.14 – Consumentenvertrouwen in VS gedaald

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober harder dan verwacht gedaald, leren de cijfers van The Conference Board.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 107,08 in september naar 102,5 in oktober. Economen rekenden voor oktober op een indexstand van 106,3. Lees er hier meer over.

15.58 – Belgische ondernemers hebben steeds minder vertrouwen

Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in oktober verder afgebrokkeld. Dit laat de Nationale Bank van België (NBB) weten. De index die het vertrouwen meet daalde van min 11,8 in september naar min 15,5 deze maand.

“De verslechtering van het ondernemingsklimaat is het grootst in de verwerkende nijverheid, hoewel ook de bouwsector wordt getroffen”, aldus de NBB. “De vertrouwensindicator herstelde zich daarentegen in de dienstverlening aan bedrijven en in de handel.”

De bezettingsgraad van het productievermogen in de industrie nam sterk af, wat de vertraging sinds enkele maanden in die bedrijfstak weerspiegelt. 

15.35 – Wall Street start de handelsdag in het groen

Wall Street schiet hoger na het luiden van de openingsbel. Na enkele minuten handelen, staat de S&P500 op een winst van 0,2 procent en noteert de Nasdaq 0,65 procent hoger. De Dow Jones blijft weliswaar dicht bij huis.

15.03 – Universal Music Group schiet ruim 8 procent hoger

Universal Music Group, het grootste muziekconcern ter wereld, noteert momenteel 8,5 procent in de plus. Het bedrijf heeft de opwaartste koersbeweging te danken aan Apple. De techgigant heeft aangekondigd dat het de abonnementsprijs voor de streamingdienst Apple Music verhoogt van 10 naar 11 euro. Apple wil zo meer voor muziekrechten gaan betalen. Dat is dus goed nieuws voor de platenmaatschappijen, zoals Universal Music Group.

Volgens analisten van Citi kan de omzet van het muziekconcern daardoor stijgen met 5 procent en de winst met 2 procent. Warner Music Group won gisteren op Wall Street ook ruim 8 procent na de bekendmaking van het nieuws.

14.14 – Adidas duikt lager na opblazen deal met Ye

Het Duitse sportmerk Adidas maakte vandaag bekend dat het de samenwerking met de Amerikaanse artiest Kanye West beëindigt. Het besluit komt na de controversiële en antisemitische uitspraken die de Amerikaan deed op sociale media de afgelopen weken.

Adidas noteert momenteel 4,2 procent lager op de beurs. Een aandeel van het sportmerk kost nu 99,45 euro. De laatste keer dat de aandelenkoers onder de 100 euro dook, was in maart 2016.

14.03 – Grootste aandeelhouder Ageas verkoopt activa

Om 12.21 uur schreven we al dat Ageas vandaag het kneusje van de Bel20 is vandaag. We hadden het toen over een late reactie op de derde ambtstermijn van de Chinese president Xi Jinping. Het persagentschap Bloomberg laat nu weten dat het Chinese conglomeraat Fosun, de grootste aandeelhouder van Ageas (10 procent), voor 11 miljard dollar aan activa gaat verkopen. Dat zorgt voor wat onzekerheid voor de beleggers, want het is niet duidelijk wat dat juist betekent voor de verzekeraar.

Koersverloop Ageas vandaag

13.51 – Marktaandeel Bitcoin klimt boven 50 procent

In de cryptowereld bereikte het marktaandeel van Bitcoin in het handelsvolume het hoogste niveau in meer dan twee jaar, zo becijferde het onderzoeksbureau Kaiko. Het aandeel van BTC steeg voor het eerst sinds 2020 tot boven de 50 procent.

13.31 – Morgan Stanley: “Beschouw Tesla als een Chinees tech-aandeel”

Elektrische wagenfabrikant Tesla heeft zo’n sterke verkoopcijfers in China dat het bedrijf zich tot minstens 2030 zal gedragen als een op de Shanghai Composite noterend techaandeel. Dat betogen analisten van de zakenbank Morgan Stanley.

  • “Wij schatten dat Tesla maar liefst de helft van zijn winstgevendheid uit de Chinese markt haalt, waardoor het aandeel aantoonbaar een afgeleide wordt van een Chinees tech-aandeel”, stelt het team analisten in een nota die door Business Insider werd opgepikt.
  • Tesla zal waarschijnlijk tot minstens 2030 afhankelijk zijn van zijn verkoop in China, luidt het. Slecht nieuws voor Musk en zijn trawanten, dus, als de handelsoorlog tussen de VS en China intensiveert.

13.19 – Nieuws over Credit Suisse: Zwitserse schandaalbank treft schikking in Franse rechtszaak

Ook nog om te volgen: Aanstaande donderdag maakt Credit Suisse zijn langverwachte reorganisatieplan onder leiding van topman Ulrich Körner bekend.

  • Het draaiboek moet de financiële markten – de beurskoers van de machtige Zwitserse financiële instelling staat vanwege de ettelijke schandalen en mislukte deals al een tijdje onder druk – geruststellen.

12.21 – Ageas duikt zo’n 4 procent lager

Ageas is momenteel het slechtst presterende aandeel van de Bel20. Het aandeel noteert momenteel 4,1 procent lager. De Tijd spreekt van een uitgestelde reactie op de strakke teugels van president Xi Jinping in China. We mogen niet vergeten dat de verzekeraar via zijn joint venture met Taiping Life een sterke blootstelling heeft aan China.

12.03 – Duits ondernemersvertrouwen heel licht gedaald

De Ifo-index – een nauwlettend gevolgde indicator die peilt naar het vertrouwen van Duitse ondernemers in hun economie – daalde van een herziene 84,4 in september naar 84,3 deze maand, zo bericht ABM. Dit is de laagste stand sinds mei 2020.

11.12 – Piek van de dollar dichtbij?

Volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wel.

11.02 – Driedubbele pet bij Bpost

Vadertje Staat heeft drie verschillende petjes bij Bpost: aandeelhouder, toezichthouder én klant. Meer achtergrond hier

10.21 – Orange komt met sterke cijfers

Het Franse telecombedrijf Orange heeft in het derde kwartaal de omzet en de winst zien stijgen, dankzij sterke retaildiensten en de verkoop van apparatuur in met name Europa en Afrika. Dat meldt ABM.

  • De omzet steeg in het derde kwartaal van 10,7 naar 10,8 miljard euro. Daarvan werd 4,5 miljard in Frankrijk geboekt, een daling van 1 procent.
  • De EBITDA na leases steeg met 0,2 procent tot 3,6 miljard euro. 

Op het moment van schrijven wordt het aandeel Orange 2,84 procent lager verhandeld op de Parijse beurs.

10.00 – Apple verhoogt prijzen abonnementen

Apple heeft de prijzen voor zijn muziek- en videodiensten verhoogd. Apple Music is daardoor voortaan duurder dan Spotify. Meer hier

09.19 – Bpost krijgt klap van 6 procent

Het aandeel Bpost kreeg in de eerste handelsminuten een klap van 6 procent nadat zijn CEO een stap opzij zet in het licht van een intern onderzoek naar mogelijk gesjoemel. Sindsdien gaat de koers zenuwachtig op en neer.

09.15 – Verkoop Remy Cointreau fors in de lift

Getty Images

Remy Cointreau heeft in de eerste helft van het lopende gebroken boekjaar beduidend meer omzet behaald, ook nu weer dankzij een flinke groei van de verkoop van cognac, maar de groei zwakte in het tweede kwartaal wel af. De halfjaaromzet steeg met 21,1 procent op jaarbasis naar 867,1 miljoen euro.

Bij de cognac-labels steeg de omzet in de eerste zes maanden van het boekjaarmet 22,4 procent naar 638,1 miljoen euro.

09.03 – Brusselse beurs opent met lichte winst

De Bel20-index laat bij opening van de handel een winst van circa 0,57 procent zien, tot meer dan 3.515 punten.

08.21 – Gents biotechbedrijf Sequana meldt bemoedigend nieuws voor “alfapump”

Sequana Medical heeft positieve resultaten geboekt in een Noord-Amerikaanse studie met zijn zogeheten “alfapump”. Dat laat het biotechbedrijf weten. De alfapump is een drainagetoestelletje dat in het lichaam van de patiënt implanteerbaar is. Het pompje kan helpen bij de behandeling van vochtophoping door een levercirrose. Volgens Sequana heeft de studie de primaire doelstellingen gehaald, zes maanden na implantatie.

Verder liet het biotechbedrijf weten goed op weg te zijn om in de tweede helft volgend jaar de aanvraag voor een ‘Pre-Market Approval’ bij de Amerikaanse toezichthouder FDA in te dienen.

Een marktanalyse door een derde partij toonde aan dat er in 2022 meer dan 60.000 patiënten met een vorm van lever ascites (vochtoverbelasting bij levercirrose) in Noord-Amerika zijn, waarbij deze populatie jaarlijks met zes tot zeven procent groeit.

07.57 – Bone wordt BioSenic, Balta wordt Belysse

Er komen twee nieuwe namen op de beurstabellen:

  • De aandeelhouders van Bone Therapeutics hebben de overname van een meerderheidsbelang in MedSenic en de fusie van de twee bedrijven tot BioSenic goedgekeurd. Dat maakte het Belgische biotechbedrijf bekend na de buitengewone vergadering van gisteren. BioSenic krijgt een notering op zowel Euronext Brussel als Euronext Parijs.
  • De aandeelhoudersvergadering van textielgroep Balta heeft dan weer de naamswijziging in Belysse Group goedgekeurd. Het bedrijf zal op Euronext noteren als BELYS.

07.29 – Uitkijken naar Alphabet

Het zwaartepunt van de beursdag zou wel eens vanavond laat nabeurs kunnen liggen. Alphabet (Google) komt dan met kwartaalcijfers.

De marktconsensus rekent op een winst per aandeel van 1,26 dollar, tegenover 1,21 dollar in het tweede kwartaal van 2022. In het derde kwartaal van 2021 kwam de winst per aandeel omgerekend op circa 1,40 dollar uit. Kortom: analisten rekenen op een hogere winst dan een kwartaal eerder, maar op een lagere winst tegenover een jaar eerder.

“Nu de aandelen van Alphabet op het laagste niveau in 18 maanden staan, is er een toenemende bezorgdheid dat de mondiale vertraging zal leiden tot een daling van de advertentie-inkomsten”, zegt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die verder wijst op de aangepaste privacyregels van Apple, die de advertentie-inkomsten van social mediabedrijven negatief beïnvloeden.

06.55 – Topman Bpost zet stap opzij

06.02 – Wall Street in het groen

Goeiemorgen! Er is reden om de beursdag met goede moed te beginnen, want New York sloot gisterenavond de eerste handelsdag van de week positief af. Zo steeg de Dow Jones met 1,34 procent en sloot de Nasdaq 0,86 procent hoger af. De S&P 500 eindigde 1,19 procent in de plus.

Meer