Piek van de dollar misschien dichterbij dan je denkt

Nu de inflatie in de VS welig blijft tieren en er opnieuw (forse) renteverhogingen van de Fed in de steigers staan, zou je kunnen denken dat de Amerikaanse munt nog lang zijn hoogste piek niet heeft bereikt. Volgens Goldmans Sachs kunnen verschillende gebeurtenissen echter het tegenovergestelde waarmaken.

Waarom is dit belangrijk?

Eén euro is minder waard dan 1 dollar, en je krijgt zo’n 150 yen en 7,3 yuan voor één exemplaar van de Amerikaanse munt. Naast de voordelen die een dergelijke sterke munt kan hebben, zijn er echter ook nadelen. Zo maakt het het leven duurder voor degenen die producten in dollars moeten kopen, zoals olie, en kan het de Amerikaanse export schaden, en gevolgen hebben voor bedrijven die internationaal actief zijn.

Waar het op neerkomt:

  • De dollar staat op zijn hoogste punt in 20 jaar, mede dankzij de renteverhogingen van de Fed, waartoe eerder en harder dan elders in de wereld is besloten om de inflatie aan te pakken.
  • Maar de inflatie is nog steeds hoog in de US of A, en de Fed zal de rente blijven verhogen... dus zou de dollar moeten blijven stijgen, zo zou men kunnen redeneren.

In het nieuws:

  • Zo eenvoudig is dat niet, merkt Goldman Sachs op in een rapport dat eind vorige week werd vrijgeg
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20