Wint ideologie over pragmatisme in China? Xi Jinpings derde ambtstermijn maakt hem machtigste leider sinds Mao

Zondag werd zoals verwacht bekendgemaakt dat de Chinese president Xi Jinping een ongeziene derde ambtstermijn als secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij (CCP) in de wacht sleepte. Daardoor staat hij nu op het punt de machtigste leider van de Volksrepubliek te worden sinds Mao Zedong.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije decennia heeft China een miraculeuze economische groei meegemaakt. Het land heeft nu de tweede grootste economie in de wereld en begint steeds meer invloed uit te oefenen op het internationale toneel. En die enorme macht zal de komende vijf jaren, meer dan ooit tevoren, door Xi Jinping worden gehanteerd. Zondag werd immers diens derde ambtstermijn bevestigd, ongezien in het Chinese politieke landschap.

De essentie: Xi Jinping zal de komende vijf jaar voor de derde keer secretaris-generaal van de CCP zijn. Dat werd beslist na het 20ste Nationale Partijcongres van de Communistische Partij van China. De baan is nu vrijgemaakt voor een derde presidentiële termijn. Xi zal in maart worden benoemd tot de hoogste ambt van het land.

  • De Chinese president zal die derde ambtstermijn beginnen met meer bondgenoten dan ooit tevoren. Een aantal belangrijke functionarissen van de partij, die geen nauwe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20