Live Beursblog – 20 januari 2023 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit overtuigend in het groen

Wall Street schoot op de laatste handelsdag van de week fors hoger. Voornamelijk de techaandelen, waaronder Netflix (+8,45%) en Alphabet (+5,35%) deden het goed.

 • De Dow Jones won 1 procent.
 • De S&P500 deed er 1,9 procent.
 • De Nasdaq schoot maar liefst 2,65 procent hoger.

Dit was het voor vandaag. Een fijn weekend gewenst en tot volgende week!

21.43 – Fed-bestuurders pleiten voor milde renteverhoging

Hieronder schreven we al dat Christopher Waller van de Federal Reserve Board of Governors (zie bericht van 20.02 uur) voorstander is van een verhoging met 25 basispunten op de volgende beleidsvergadering. Hij is niet de enige die daar een voorstander van is. Lees er meer over in deze bijdrage van onze collega Niels Saelens.

20.36 – Amerikaanse vastgoedverkoop zakt tot het laagste niveau sinds de kredietcrisis

20.02 – “Fed kan kiezen voor een minder forse renteverhoging”

Christopher Waller van de Federal Reserve Board of Governors is voorstander van een renteverhoging met 25 basispunten bij de volgende rentevergadering. Dat is volgens een goede keuze in afwachting van hoe de inflatie verder evolueert. Hij liet tijdens een event in New York wel weten dat het nog te vroeg is om de overwinning op de inflatie uit te roepen.

Christopher Waller – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

19.47 – Britishvolt legt de boeken neer

18.53 – Amazon investeert tientallen miljarden in Virginia

Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon.com, is van plan om tot 2040 maar liefst 35 miljard dollar te investeren in de bouw van meerdere datacentra in Virginia. Dat maakte gouverneur Glenn Youngkin van de Amerikaanse staat vandaag bekend.

 • Die nieuwe campussen zullen uitbreidbare capaciteit combineren om AWS te positioneren voor groei op lange termijn in Virginia.
 • De geplande investeringen zullen in totaal ten minste 1.000 nieuwe banen opleveren in Virginia.

18.07 – Géraldine Thiry benoemd als lid directiecomité NBB

De federale topministers hebben de benoeming van de Brusselse professor economie Géraldine Thiry in het directiecomité van de Nationale Bank bevestigd. De regentenraad van de Nationale Bank weigerde eerder nog de benoeming van Thiry, die een Ecolo-signatuur heeft.

17.41 – Europese beurzen sluiten in het groen

Na een teleurstellende handelsdag gisteren, zijn de Europese beurzen erin geslaagd om vandaag een deel van die verliezen weg te werken. De Eurostoxx50 won 0,6 procent en de Bel20 schoot 0,3 procent hoger.

 • Aperam was met een stijging van 2,45 procent de sterkhouder van de Belgische sterindex.
 • Elia verloor 1,4 procent en was daarmee de hekkensluiter

17.33 – Is de Europese beursrally al voorbij?

17.19 – Alle scrips Care Property geplaatst

Care Property heeft alle scrips weten te plaatsen bij institutionele beleggers.

 • Eerder vandaag meldde de zorgvastgoedinvesteerder al dat voor bijna 64 procent op de kapitaalverhoging was ingeschreven. De rest zou via een versnelde procedure bij institutionele beleggers worden geplaatst. Dat is gelukt, waardoor nu alle 9,25 miljoen aandelen zijn geplaatst voor 111 miljoen euro.
 • De opbrengst gebruikt Care Property voor de financiering van haar pijplijn, om bijkomende investeringen te kunnen doen in zorgvastgoed in Europese markten en om de schuldgraad te verminderen. 

16.39 – Ook Alphabet heeft de wind in de zeilen

De aangekondigde ontslagronde bij Alphabet (zie bericht van 11.36 uur) stuwt het aandeel van de techgigant hoger. Momenteel noteert het moederbedrijf van Google 4,3 procent in de plus.

15.56 – Netflix schiet bijna 8 procent hoger

Netflix start de laatste handelsdag van de week goedgeluimd. Na bijna een half uur handelen, schiet de streamingdienst 7,8 procent hoger.

 • Netflix heeft in het vierde kwartaal meer abonnees aangetrokken dan verwacht. In totaal kwamen er 7,66 miljoen abonnees bij, tegenover de verwachte 4,5 miljoen. Analisten gingen uit van een toename met 4,57 miljoen.
 • De beleggers laten zich op het eerste gezicht dus niet afschrikken door het feit dat de winst per aandeel veel lager lag dan verwacht. Die bedroeg 12 dollarcent. De consensusverwachting was 45 dollarcent.
 • Daarnaast liet het bedrijf weten dat de CEO Reed Hastings een stap opzijzet (zie bericht van 07.02 uur).

15.41 – Gemengde opening Wall Street

Na een rode sluiting gisteren, zien we vandaag een gemengde opening.

 • Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent in de min.
 • De S&P500 wint 0,1 procent.
 • De Nasdaq schiet 0,7 procent hoger.

15.07 – Ageas krijgt fanmail van JPMorgan

JPMorgan heeft vooruitlopend op de jaarcijfers van Ageas het koersdoel voor de Belgische verzekeraar verhoogd van 34 naar 40 euro. Ondanks de koersdoelverhoging blijft het advies wel Onderwogen. De cijfers worden op 22 februari bekendgemaakt.

 • De analisten van de Amerikaanse bank hebben hun jaarlijkse nettowinstverwachting voor de periode 2022-2024 met 22 procent verhoogd.
 • Deze verhoging is met name te danken aan eenmalige posten in verband met de hybride FRESH-effecten, die voortvloeien uit de Fortis-erfenis. Deze operatie moet leiden tot een totale winst van 164 miljoen euro.

Lees hier meer.

14.11 – Ook wat minder goed nieuws voor Sofina

Sofina noteert momenteel 1,45 procent in de plus na nieuws over de participatie in TikTok. Maar er is ook wat minder goed nieuws.

 • Het persagentschap Bloomberg meldt dat Zilingo, een kledingportaalsite waar Sofina een belang in heeft, officieel de procedure heeft opgestart om in vereffening te gaan.
 • De bestuursleden zouden de grootaandeelhouders en schuldeisers daarvan in kennis hebben gesteld, maar het bedrijf zelf heeft de berichten nog niet bevestigd.

13.14 – Europese beurzen in het groen

De Europese beurzen noteerden rond de middag lichte winsten:

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg met 0,3 procent tot 451,80 punten.
 • De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 14.996,00 punten.
 • De Franse CAC40 noteerde een winst van 0,7 procent met een stand van 6.997,89 punten.
 • De Britse FTSE won 0,4 procent naar 7.774,97 punten.

12.38 – Maken Sergey Brin en Larry Page comeback?

Het is bij het sanerende Google alle hens aan dek om de dreigende concurrentie van de superslimme chatbot ChatGPT af te weren. Eerder raakte bekend dat binnen Google gevreesd wordt dat de artificiële intelligentie van ChatGPT het hele zakenmodel van het bedrijf op losse schroeven zet.

The New York Times meldt nu dat de Google weer een actievere rol wil geven aan zijn stichters Larry Page en Sergey Brin, het legendarische duo dat de voorbije jaren afstand nam van hun geesteskind.

Sergey Brin en Larry Page in 2004 – Getty Images

11.36 – Google schrapt 12.000 banen

In navolging van andere techreuzen kondigt nu ook Google een sanering aan. Moedergroep Alphabet schrapt 12.000 banen, of 6 procent van het personeel, zo schrijft topman Sundar Pichai in een personeelsmemo waarover de persbureaus Bloomberg en Reuters berichten. Meer hier

11.02 – “Overname Ageas moeilijk voor te stellen”

Een overnamedeal tussen BE Group en Ageas (post van 08.56) is moeilijk voor te stellen, vinden de analisten van Kepler Cheuvreux op:

 • “Eerdere biedingen van BE waren zeer voorwaardelijk en onrealistisch”, aldus Kepler. “Ook dit keer zal een deal moeilijk worden, gezien de hoge financieringskosten voor de private equity-partij.”
 • Bovendien denkt Kepler niet dat de Belgische toezichthouder akkoord zal gaan met een deal, gezien deze de uitkering van overtollig kapitaal bemoeilijkt.
 • De Belgische overheid is dan weer een minderheidsaandeelhouder van Ageas. “De Belgische overheid heeft al een sterk signaal afgegeven dat Ageas niet te koop staat en dat de verzekeraar van strategisch belang is voor België.”
 • “We denken dan ook niet dat een deal met een vrij onbekende partij als BE erg kansrijk is”, besluit Kepler.

10.49 – Franse minister van Financiën verwacht geen recessie

“Ik geloof niet in een recessie in Frankrijk”, betoogde Bruno Le Maire vandaag tegenover Bloomberg TV, op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. “Ik denk dat we de juiste beslissingen hebben genomen om de inflatie te bestrijden”, klonk het verder.

Bruno Le Maire in Davos — Fotograaf: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
 • Het inflatiepeil in Frankrijk is één van de laagste in Europa. In december werd het leven bij onze zuiderburen 6,7 procent duurder ten opzichte van de laatste maand van 2021. In oktober en november piekte de inflatie er nog op 7,1 procent. 
  • Ter vergelijking: de Belgische geldontwaarding bedroeg vorige maand nog 10,2 procent ten opzichte van december 2021.
 • Sinds kort is nucleaire grootmacht Frankrijk ook weer netto-exporteur van energie.

10.33 – Sofina beloond om TikTok-belang

De beurskoers van Sofina gaat circa 2 procent hoger na de verrassende onthulling van de holding:

09.18 – Bel20 koerst 0,5 procent hoger

De Brusselse beurs is vandaag hoger geopend:

 • Kort na opening van de handel, koerste de Bel20 0,5 procent hoger op 3.867,80 punten.  Onder de steraandelen won Ageas 1,0 procent na de overnamespeculatie (zie hieronder). VGP schreef 1,6 procent bij, terwijl Galapagos licht daalde.  Sofina steeg met een half procent, na een update over de intrinsieke waarde van de holding en de verrassende melding dat het een belang heeft in TikTok.
 • In de BelMid won Immobel 1,3 procent en Euronav 1,2 procent. Deceuninck gaf 1,9 procent prijs.
 • Onder de kleinere aandelen won Hyloris 2,6 procent. Hyloris breidt zijn pijplijn uit met een kandidaatmedicijn tegen mineraaltekort in het bloed. Onward Medical won 1,9 procent. Texaf verloor 1,2 procent.

08.56 – “Consortium BE Group aast weer op Ageas”

Het investeerdersconsortium BE Group zou opnieuw een poging hebben gewaagd om verzekeraar Ageas over te nemen. Dit meldde Bloomberg op basis van bronnen. BE zou recent Ageas hebben benaderd. Ook tracht BE de financiering voor een deal in orde te krijgen.

Ageas is circa 8,3 miljard euro waard op de beurs. In 2020 zou BE ook al eens een poging hebben gewaagd. Bloomberg merkt wel op dat toezichthouders wellicht een deal zullen tegenhouden, ook vanwege de grote positie van Ageas op de Belgische markt. Geruchten dat Ageas een overnamekandidaat is, deden al weken de ronde.

Het aandeel Ageas sloot gisteren op 43,77 euro.

08.30 – Argenx wordt zwaargewicht op Brusselse beurs

Nog Euronext-nieuws: De Gentse medicijnenontwikkelaar Argenx is het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf op Euronext Brussel en het op drie na meest verhandelde aandeel. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de beursuitbater. Lees verder

07.50 – Beurs van Brussel lanceert eigen ESG-index

Euronext Brussel lanceert volgende maand een eigen index met 20 bedrijven die het beste scoren op het vlak van ESG-criteria, zo kondigde topman Vincent Van Dessel gisteren aan op het nieuwjaarsevent van de beurs. ESG staat voor Environmental (zoals zuinig energieverbruik), Social (zoals goede werkomstandigheden) & Governance (fair ondernemingsbestuur).

07.34 – Jack Ma is back in business

Volgens de Hong Kong Economic Times is Alibaba-stichter Jack Ma in Hongkong om gesprekken te voeren met financiële toplui. China’s bekendste ondernemer verdween lange tijd van de radar, wellicht onder druk van Beijing, en zou enige tijd in het Japanse Tokyo hebben gewoond. Recentelijk zijn er signalen dat zijn relaties met de Chinese overheid verbeterd zijn.

Jack Ma – Wang He via Getty Images

07.15 – Aziatische beurzen in de lift

De Nikkei in Tokyo wint ruim 0,5 procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong zelfs met ruim 1,5 procent omhoog gaat.

07.10 – Recessievrees zette Wall Street lager

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager geëindigd.

 • De S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3.898,85 punten.
 • De Dow Jones index verloor 0,8 procent, tot 33.044,56 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,0 procent in het rood op 10.852,27 punten.

Het sentiment staat onder druk nu de Amerikaanse economie lijkt te verzwakken, met dalende detailhandelsverkopen, een inzakkende industriële productie en een ontslagronde van 10.000 banen bij Microsoft.

07.02 – Einde van een tijdperk bij Netflix

Goeiemorgen! Het belangrijkste beursnieuws op Wall Street gisteravond kwam na sluiting: Reed Hastings, het boegbeeld van Netflix, gaat het rustiger aandoen en zet een stap opzij als CEO van de streamingdienst. Dat maakte het bedrijf bekend in de marge van de kwartaalcijfers. De winstcijfers vielen tegen, maar de abonneecijfers waren verrassend sterk. Lees verder

Reed Hastings – foto Michael M. Santiago via Getty Images
Meer