Franse energie-export terug van weggeweest: kernvloot opnieuw grotendeels operationeel

Volgens berichtgeving van Euractiv exporteerde Frankrijk sinds 2023 begon terug meer elektriciteit dan het importeerde. Dat heeft alles te maken met de kernreactoren, die terug grotendeels online zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Frankrijk, met zijn 56 kernreactoren, is binnen Europa een zwaargewicht op vlak van energieproductie. Normaal gezien is het land dan ook een netto-exporteur van elektriciteit. Vorig jaar gooiden onderhoudswerken en problemen met een aantal reactoren echter roet in het eten, waardoor Frankrijk zich genoodzaakt zag om meer elektriciteit in te voeren dan het kon uitvoeren.

De essentie: Sinds het begin van 2023 exporteerde Frankrijk continu meer stroom dan het importeerde, behalve tijdens de ochtend van 6 januari. In totaal bedraagt de netto-export 1,4 terawattuur (TWh), meldt Euractiv op basis van berichtgeving van AFP.

  • De voornaamste reden dat Frankrijk dat kon, is omdat een groot aantal kernreactoren terug operationeel zijn. Vorig jaar moest ruim de helft worden stopgezet. Dat kwam door een combinatie van onderhoudswerken en technische problemen die ontd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20