Frankrijk en zijn kerncentralecrisis: is het nucleaire gidsland de weg kwijt?

Bijna de helft van de Franse kernreactoren is stilgelegd. Aan het eind van het jaar moest een groot aantal daarvan opnieuw worden opgestart, maar er is weerom uitstel aangekondigd. Zal Frankrijk zich deze keer aan zijn schema kunnen houden?

Waarom is dit belangrijk?

25 van zijn 56 kernreactoren down: een belabberde situatie voor Frankrijk. Maar ook voor de Europese energiemarkt is het een enorm verlies: onze zuiderburen zijn immers een belangrijke exporteur van elektriciteit. In de huidige crisis volgt het hele continent de situatie in Parijs op de voet.

In het nieuws: Veel van het net gehaalde Franse reactoren zagen de data van hun herstart - opnieuw - uitgesteld.

  • De bevoegde autoriteit van het Franse nucleaire park, de Nucleaire Veiligheidsautoriteit (ASN), heeft de energiereus EDF vrijdag gevraagd de herstart van vier kernreactoren uit te stellen. De reden: tijdens inspecties werden tekenen van corrosie opgemerkt. De lasnaden moeten worden gerepareerd en de datum voor de herstart wordt twee maanden opgeschoven, meldt BFM Business.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer