Google schrapt 12.000 banen: saneringsgolf in Big Tech blijft maar verder razen

In navolging van andere techreuzen kondigt nu ook Alphabet, de moedergroep van Google, een sanering aan. Er verdwijnen 12.000 banen, of 6 procent van het personeel, zo schrijft topman Sundar Pichai in een personeelsmemo.

Het nieuws: Na Microsoft, Twitter, Amazon en Meta hanteert nu ook Google de hakbijl. Sundar Pichai, de topman van zowel Google als moedergroep Alphabet, kondigt intern aan dat er bij Alphabet wereldwijd 12.000 jobs moeten verdwijnen, zo melden de persbureaus Bloomberg en Reuters.

De timing: De aankondiging komt er net voor het weekend – wat wel vaker gebeurt bij saneringen – en amper een dag nadat Microsoft aankondigde 10.000 banen te schrappen.

De details:

  • Het zou gaan om een wereldwijde sanering in het hele bedrijf. Pichai zegt daarvoor “de volledige verantwoordelijkheid” te nemen.
  • Hij wil “een scherpere focus”, een slankere kostenbasis en betere allocatie van het talent “naar onze hoogste prioriteiten”. Dat zijn argumenten die eerder ook bij de andere Big Tech-bedrijven te horen waren.
  • Ook dit klinkt intussen bekend: “In de afgelopen twee jaar hebben we periodes van forse groei gezien. Om die groei te evenaren en te voeden, wierven we aan voor een andere economische realiteit dan die van vandaag”, schrijft Pichal.
  • Het lijkt erop dat het banenverlies vooral in de niet-kernactiviteiten te vinden zal zijn. Alphabet stond jarenlang bekend om het in stand houden van innovatieve, maar wat frivole projecten waarvan de toekomstkansen en de winstgevendheid onzeker zijn.

Nog meer nieuws: Het is alle hens aan dek om de dreigende concurrentie van de superslimme chatbot ChatGPT af te weren. Eerder raakte bekend dat binnen Google gevreesd wordt dat de artificiële intelligentie van ChatGPT het hele zakenmodel van het bedrijf op losse schroeven zet.

The New York Times meldt nu dat de Google weer een actievere rol wil geven aan zijn stichters Larry Page en Sergey Brin, het legendarische duo dat de voorbije jaren afstand nam van hun geesteskind.

(lb)

Meer