Microsoft wil 10.000 werknemers op straat zetten

Er komt maar geen einde aan de ontslaggolf in de techsector. Microsoft kondigt aan duizenden werknemers op straat te zetten.

In het nieuws: Microsoft is van plan om 10.000 mensen op straat te zetten, of zo’n 5 procent van het totale personeelsbestand. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite CNBC. De techgigant zal daarvoor in het tweede kwartaal van het huidige gebroken boekjaar 2023 een last nemen ten belopen van 1,2 miljard dollar.

De context: Het bedrijf uit Redmond treedt daarmee in de voetsporen van enkele andere grote namen uit de techwereld, zijnde Twitter, Amazon, Meta en Alphabet (Google). Al die giganten hebben tijdens de tweede helft van 2022 aangekondigd dat ze het mes zetten in het personeelsbestand als gevolg van de vertraging van de vraag en de verslechtering van de wereldwijde economische vooruitzichten.

  • De ontslaggolf is nog niet voorbij, zoals Forbes begin dit jaar suggereerde. De eerste helft van 2023 zal waarschijnlijk worden gekenmerkt door verdere personeelsinkrimpingen in de technologiesector.

De details: Microsoft had in oktober (2022) al een kleine 1.000 werknemers uit verschillende divisies ontslagen. De Amerikaanse reus had ook zijn vacatures geschrapt en de aanwerving in verschillende filialen opgeschort.

  • Microsoft rapporteerde toen slechte kwartaalresultaten en verwachtte dat het vierde kwartaal nog slechter zou zijn.
  • Deze laatste ontslagronde doet vermoeden dat de resultaten – die op 24 januari worden bekendgemaakt – inderdaad teleurstellend zullen zijn, maar ook dat de technologiesector wellicht zal blijven inkrimpen, omdat de macro-economische situatie ongunstig blijft, ondanks lichte tekenen van verbetering.
  • “Vanuit een wereldwijd perspectief suggereert een nieuwe ronde van ontslagen bij Microsoft dat het klimaat niet verbetert en waarschijnlijk blijft verslechteren”, aldus Morningstar-analist Dan Romanoff.
  • Feit is dat Microsoft zijn verkoop van pc’s en zijn consumentensoftware heeft zien teruglopen door een vertraging van de vraag. Daarnaast staat het bedrijf uit Redmond ook onder druk om de groei van zijn Azure cloud unit op peil te houden.

Klein lichtpuntje voor zij die hun job dreigen te verliezen: kans is groot dat ze snel ergens anders in de techsector aan de slag kunnen gaan.

(ns/fjc)

Meer