Live Beursblog – 19 januari 2023 – Business AM

22.09 – Wall Street duikt dieper tijdens laatste handelsuur

Even leek Wall Street de verliezen die het tijdens de eerste handelsuren had geleden te beperken (zie bericht van 20.51 uur), maar tijdens het laatste handelsuur verloren de Amerikaanse aandelen opnieuw terrein.

 • De Dow Jones en de S&P500 verloren elk 0,75 procent.
 • De Nasdaq dook 0,95 procent lager.

We sluiten samen met Wall Street de beursblog af. Morgen kom je hier te weten hoe het gesteld is met het Belgische consumentenvertrouwen en in welke mate de consumentenprijzen in Japan zijn gestegen. Tot dan!

21.59 – JPMorgan luidt de alarmbel

Volgens analisten van JPMorgan zou dit een goed moment zijn om te profiteren van de herstelwinsten van Wall Street voordat de koersen opnieuw zakken. Ze waarschuwen dat de kwartaalresultaten slechter kunnen zijn dan verwacht. Meer weten? Klik hier.

21.44 – Donkere wolken blijven boven de techgiganten hangen

21.29 – Siemens Energy verwacht rode cijfers

Siemens Energy verwacht in het lopende boekjaar 2023 in de rode cijfers te belanden, ondanks een vrij sterk eerste kwartaal. Dat meldt het Duitse bedrijf.

 • In het eerste kwartaal van dit boekjaar heeft Siemens Energy een sterke order- en omzetgroei en een beter dan verwachte kasstroom gerealiseerd.
 • Toch werd een verbetering van de onderliggende operationele winst bij Gas Services, Grid Technologies en Transformation of Industry teniet gedaan door hogere kosten bij Siemens Gamesa Renewable Energy, dat niet langer rekent op de winstgevendheid in 2023 die eerder werd geschetst in zijn bedrijfsplan. In het eerste kwartaal behaalde Gamesa een aangepaste EBIT van 760 miljoen euro negatief.
 • Dit heeft als gevolg dat Siemens Energy de verwachtingen voor het volledige boekjaar moet aanpassen. Eerder werd een scherpe winstdaling voorspeld voor 2023. Nu rekent het bedrijf op een nettoverlies. De winstmarge zal vermoedelijk niet uitkomen op 2 tot 4 procent, maar 1 tot 3 procent, aldus Siemens Energy.
 • De verwachte omzetgroei in 2023 van 3 tot 7 procent blijft wel staan.

Lees er hier meer over.

21.07 – Capital One schrapt meer dan 1.100 techfuncties

Ook in de andere sectoren lijken bedrijven mensen uit hun techafdelingen te ontslaan. Zo wil de Amerikaanse bankholding Capital One meer dan 1.100 techfuncties schrappen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. De getroffen werknemers zouden in aanmerking kunnen komen voor andere functies binnen Capital One.

20.51 – Wall Street perkt de verliezen in

Tijdens de eerste handelsuren van de dag tuimelden de Amerikaanse beurzen verder naar beneden, maar die hebben intussen een deel van dat verlies weggewerkt.

 • De Dow Jones en de Nasdaq noteren 0,35 procent in de min.
 • De S&P500 laat 0,25 procent liggen.

19.54 – Revolut broedt op eigen cryptomunt

19.37 – Sofina ziet waarde fors dalen

Sofina heeft flink wat glans verloren in 2022. Dat blijkt uit de nieuwsbrief die de holding deze avond publiceerde, waarin ook een opvallende nieuwe participatie werd onthuld.

 • De intrinsieke waarde daalde van 11,4 miljard eind 2021 naar 9,5 miljard euro ultimo 2022, een daling van bijna 17 procent. Per aandeel is dit een daling van 338 naar 284 euro. Halverwege het jaar stond de waarde per aandeel op 295 euro. De grootste daling vond dus plaats in de eerste zes maanden.
 • De waarde van de investeringsportefeuille daalde van 11,1 naar 9,3 miljard euro. De vijf grootste belangen van Sofina zijn Little Forestier Group, SC China Co Investment, Cognates, Byju’s en Cambridge Associates.
 • Via SC China Co Investment participeert Sofina in ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, zo bleek donderdag uit de nieuwsbrief. Het belang in ByteDance is direct goed voor meer dan 5 procent van de totale portefeuille.
 • Eind maart komt Sofina met de definitieve cijfers.
 • Het aandeel Sofina daalde donderdag 3,5 procent, nadat het woensdag ook al 8 procent verloor.

18.58 – Minder forse renteverhogingen?

18.29 – CEO JPMorgan: Amerikaanse rente piekt boven 5 procent

Jamie Dimon, CEO de JPMorgan Chase. (Getty Images)

De Federal Reserve zal de rente tot boven de 5 procent verhogen. Dat is de verwachting van Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase.

 • “Ik denk echt dat de rentes vermoedelijk hoger uitkomen dan 5 procent…omdat er volgens mij nog veel onderliggende inflatie is, en dat gaat niet zomaar weg”, zei Dimon in een reactie tegenover CNBC op het World Economic Forum (WEF) in Davos.
 • De Fed heeft de rente inmiddels al verhoogd naar 4,25 tot 4,50 procent en komt op 1 februari met een nieuw rentebesluit. De zogeheten ’terminal rate’ werd in december ingeschat op 5,1 procent.

17.41 – Europese beurzen verliezen terrein

De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 1,85 procent lager af en de Bel20 dook 1,6 procent lager. Alle bedrijven in de Belgische indexen verloren terrein.

 • UCB kon het verlies beperkt houden tot 0,05 procent.
 • Proximus daarentegen kreeg een pandoering van 4,65 procent, nadat de arbeidsinspectie zwartwerk en illegale tewerkstelling vaststelde bij onderaannemers (zie bericht van 07.51 uur).

16.59- Nieuwe steunaanvragen VS verder omlaag

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 14 januari gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

 • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 15.000 tot 190.000. Het cijfer van een week eerder bleef ongewijzigd op 205.000.
 • De verwachting van economen lag op 215.000 nieuwe aanvragen.
 • Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 206.000 aanvragen. Dat is 6.500 minder dan een week eerder.
 • Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 7 januari kwam uit op 1,647 miljoen aanvragen, 17.000 meer dan een week eerder.

16.11- Nieuwe CEO Protime gaat op zoek naar 300 werknemers

15.36 – Wall Street tuimelt verder naar beneden

Na een rode sluiting gisteren, verliest Wall Street na het luiden van de openingsbel opnieuw terrein. De Nasdaq, S&P500 en Dow Jones verliezen elk 0,55 procent.

 • De havikachtige uitspraken van enkele Fed-bestuursleden jaren de beleggers schrik aan. Zo zeiden James Bullard (Fed van St. Louis) en Loretta Mester (Fed van Cleveland) gisteren dat de rente moet stijgen tot minstens 5 procent. De rente bevindt zich nu op een bandbreedte tussen 4,25 en 4,5 procent.

15.14 – Notulen ECB: Meer forse renteverhogingen in de maak

De notulen van de jongste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) laten er geen twijfel over bestaan: er komen nog meer forse renteverhogingen onze richting uit.

 • In de notulen lezen we onder meer dat enkele bestuursleden voorstander waren van een verhoging met 75 basispunten. In december werd er uiteindelijk beslist om de rente met 50 basispunten op te trekken.
 • Die beslissing kwam er nadat de belofte werd gemaakt dat de ECB-voorzitter Christine Lagarde in de communicatie extra nadruk zou leggen op de volgende stappen in de renteverhogingscyclus. Ze zei na die rentevergadering dat er waarschijnlijk nog meer verhogingen met 50 basispunten zouden volgen.
 • Lagarde benadrukt vandaag overigens tijdens haar toespraak op het World Economic Forum in Davos dat de monetaire instelling de huidige koers zal aanhouden (lees: renteverhogingen met 50 basispunten).

14.20 – Naast Bel20 moeten ook andere grote indexen verliezen slikken

FTSE in Londen: -1,3 procent

Nikkei in Tokio: -1,44 procent

Gisteren in de VS sloten de beurzen als volgt:

 • S&P500: -1,56 procent
 • Nasdaq: -1,24 procent
 • Dow Jones: -1,81 procent

14.09 – Bel20 blijft zakken

De Bel20 kleurt volledig rood. Alle aandelen noteren een verlies. De index is gezamenlijk 1,5 procent gedaald. De grootste verliezer is nog steeds Proximus met bijna 4 procent, Ageas doet met 0,07 procent verlies ‘het beste’.

13.14 – Turkse centrale bank laat rente ongemoeid

De Turkse centrale bank heeft de rente op 9 procent gehandhaafd, voor de tweede vergadering op rij, na een verlaging met 500 basispunten in de voorafgaande maanden. De inflatie daalde in december aanzienlijk, van 84,4 procent in november tot 64,3 procent, dankzij lagere grondstoffenprijzen.

13.10 – Deliveroo nadert winstgevendheid

Deliveroo heeft in 2022 een grotere stap naar winstgevendheid gemaakt dan verwacht. Dit maakte de maaltijdbezorger deze ochtend bekend. Beleggers in Londen reageerden aanvankelijk enthousiast, maar inmiddels zijn de koerswinsten weer verdampt.

 • In de tweede helft van 2022 bleek zijn richtcijfer voor de bedrijfswinst (de aangepaste ebitda) circa break-even te zijn vooral alle regio’s. Dat zal in 2023 blijven verbeteren, zo voorziet Deliveroo. Bij de volledige resultaten over 2022 op 16 maart zal de maaltijdbezorger hier meer inzicht in geven.
 • Ook bij sectorgenoot Just Eat Takeaway was gisteren een verbetering van de winstgevendheid te zien.

11.48 – Bel20 staat op 0,8 procent verlies

Inflatie en rente blijven hun stempel drukken op de financiële markten, dit terwijl de stroom aan bedrijfsresultaten langzaam op snelheid komt. Sterke daler Proximus trekt de Bel20 omlaag, nadat de arbeidsinspectie zwartwerk en illegale tewerkstelling vaststelde bij onderaannemers. De index zakte tot zo’n 3.890 punten.

11.29 – Oprichter cryptomunt Cardano geïnteresseerd in overname nieuwssite CoinDesk

Het bedrijf achter crypto-nieuwsmedium CoinDesk onderzoekt de mogelijkheid van een volledige of gedeeltelijke verkoop, berichtte het persagentschap Reuters gisteren. CoinDesk Inc. heeft de investeringsbank Lazard ingehuurd om het verkoopproces te leiden, zo verklaarde de CEO van het mediabedrijf, Kevin Worth.

Dat CoinDesk in de winkel staat, doet sommige cryptobonzen, zoals Cardano-oprichter Charles Hoskinson, alvast dromen.

Charles Hoskinson op de ‘Web Summit 2022’-conferentie in Lissabon — Foto door Piaras Ó Mídheach/Sportsfile for Web Summit via Getty Images

11.17 – Noorwegen morrelt niet aan rente

De Noorse centrale bank heeft vandaag beslist de rente ongemoeid te laten op 2,75 procent, zo bericht ABM Financial News.

 • De rente is door de centrale bank in korte tijd stevig verhoogd, en dit lijkt inmiddels effect te sorteren in de economie. “Dit suggereert dat een meer geleidelijke benadering van de rente wellicht passend is”, stelt de Norges Bank vandaag. 
 • Een meevaller is dat de energieprijzen bij de olie- en gasrijke Noren harder dan voorzien dalen, en dat de mondiale inflatiedruk lijkt wat af te nemen, klinkt het in een verklaring van de centrale bank. Toch denkt het financiële instituut dat de rente nog iets omhoog moet om de geldontwaarding naar het gewenste niveau te krijgen.

10.31 – Bitcoin en Ethereum zakken terug

Synchroon met de aandelenbeurzen vallen ook de twee grootste cryptomunten Bitcoin en Ethereum (ether) wat terug na het sterke jaarbegin.

 • Bitcoin zakte de voorbije 24 uur met ruim 2 procent tot 20.780 dollar
 • Ethereum verliest ruim 3 procent tot 1.525 dollar.

10.12 – Yen maakt jojobeweging

Op de wisselmarkten lijken beleggers niet goed raad te weten met het soepele rentebeleid van de Bank of Japan. De yen verzwakte eerst na het rentebesluit van gisteren, maar maakte dat daarna weer helemaal goed. Meer hier

09.57 – Centrale bankier Klaas Knot hint op streng rentebeleid ECB

De Europese Centrale Bank zal na de komende monetaire beleidsvergadering niet stoppen met de rente te verhogen. Dat zei voorzitter Klaas Knot van De Nederlandsche Bank tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

“De centrale bank zal niet stoppen na een enkele verhoging met 50 basispunten, dat is zeker”, aldus Knot over de komende stappen van de ECB. “De kerninflatie is nog niet de bocht om in de eurozone.”

De achtergrond:

 • In 2022 verhoogde de ECB de rente vier keer tot 2 procent. In december kondigde de ECB aan de rente verder te zullen verhogen met stappen van 50 basispunten. Voorzitter Christine Lagarde zei toen dat men er niet van kon uitgaan dat er slechts een enkele verhoging van 50 basispunten aan zat te komen.
 • Recente marktspeculatie dat het toch bij een enkele stap van 50 basispunten zou blijven, wordt nu door ECB-beleidsmakers tegengesproken, vandaag door Knot, en gisteren door François Villeroy de Galhau van de Banque de France.
Klaas Knot – foto Bloomberg via Getty Images

09.05 – Bel20 duikt 0,5 procent lager

De Bel20-index duikt bij de start van de beurshandel ruim 0,5 procent lager tot onder 3.900 punten. Dat betekent dat de psychologische kaap van 4.000 punten weer wat verder af is.

08.58 – Infrastructuurbedrijf TINC pompt geld in zonnepanelenverhuurder Zelfstroom

TINC pompt nog eens 12 miljoen euro in het Nederlandse Zelfstroom. Dat laat de Belgische groep weten.

 • Zelfstroom is de grootste verhuurder van zonnestroomsystemen aan particuliere eigenaars in Nederland. Het bedrijf is actief sinds 2014 en heeft inmiddels via een verhuurmodel zonnestroomsystemen geplaatst bij circa 22.000 particuliere eigenaars van Nederlandse woningen.
 • TINC investeerde in een eerste fase al 5 miljoen euro uit het eigen vermogen in het project.
 • Vanwege de grote vraag naar zonnestroomsystemen werd besloten nog eens 12 miljoen euro extra te investeren in het verhuurmodel van Zelfstroom. Ook dit geld is afkomstig uit het eigen vermogen.

08.29 – “Vreemde beleggersparadox”

Bernard Keppenne, de beurswatcher van CBC/KBC, ziet een wijst op een paradox bij de beleggers: “De beurzen die stegen op de verwachtingen van een minder agressieve renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, gezien de vertraging van de economie, vallen nu terug omdat die economische vertraging wordt bevestigd.”

Lees hier een analyse over de renteverwachtingen:

08.01 – Uitkijken naar Netflix

Een toonaangevend bedrijf staat vanavond laat op de agenda: streamingdienst Netflix opent nabeurs de boeken. De focus zal volgens marktkenners niet zozeer liggen op de abonneegroei, maar op de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2022, zoals omzet, winst en de marges.

Juist de abonneegroei bleek de afgelopen jaren een belangrijke factor voor beleggers. In het derde kwartaal van afgelopen jaar viel de groei mee, maar in de twee kwartalen ervoor stelde de streamingreus zwaar teleur. Met als gevolg dat het aandeel Netflix in 2022 de helft van zijn marktwaarde verloor.

 • Netflix rekent voor het vierde kwartaal zelf op een omzet van 7,78 miljard dollar, van 7,71 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Door FactSet geraadpleegde analisten voorspellen een omzet van 7,84 miljard dollar.
 • Bij de resultaten over het derde kwartaal waarschuwde Netflix al voor een winstdaling van 1,33 dollar tot slechts 0,36 dollar per aandeel. Analisten gaan uit van een winst per aandeel van 0,60 dollar.
 • De abonneegroei wordt door Netflix ingeschat op 4,5 miljoen, waar de markt 4 miljoen voorspelt. Analisten van Barclays zijn veel pessimistischer en gaan uit van een groei van slechts 2,7 miljoen.
Ted Sarandos en Reed Hastings, de co-CEO’s van Netflix – Getty Images

07.51 – ‘Sociale inbreuken bij onderaannemers Proximus’

De sociale inspectie heeft eerder deze week illegale tewerkstelling en andere inbreuken op de arbeidswetgeving vastgesteld bij onderaannemers van Proximus. Dat schrijven De Tijd en L’Echo. Het zou onder meer gaan om vier illegaal tewerkgestelde Moldaviërs op een werf in de Antwerpse Seefhoek.

07.34 – Wisselend beeld op Aziatische beurzen

De Nikkei-index in Tokio verliest bijna 1,5 procent, de Hang Seng index in Hongkong staat vrijwel status-quo, terwijl kleinere Aziatische beurzen licht in het groen staan.

07.23 – Komt de nieuwsjaarsrally onder druk?

De wereldbeurzen kenden een mooi jaarbegin, maar lijken nu neerwaarts te knikken. De bekende beursstrateeg Mohamed El-Erian ziet vier risicofactoren die bepalend zijn voor de nieuwsjaarsrally.

07.10 – Wall Street beleefde slechtste dag in ruim een maand

Goeiemorgen! Wall Street moest gisteren stevige verliezen incasseren:

 • De Dow Jones index daalde 1,8 procent naar 33.297 punten.
 • De breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,6 procent in, tot 3.929 punten. Dat is het zwaarste dagverlies voor de brede index in meer dan een maand.
 • De Nasdaq verloor 1,2 procent op 10.957 punten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20